Обвинуваченого у держзраді Миколу Федоряна можуть обміняти на когось з українців

12 Травня 2021, 12:44

Микола Федорян, обвинувачений у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва, 11.05.2021. Фото: Бюро судової інформації

Суд почав слухати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням у державній зраді колишнього заступника начальника ГУ МВС України в АРК Миколи Федоряна. Його захисник Дмитро Щербина сказав, що його підзахисний провину не визнає, а наразі є підстави вважати, що Федорян може піти на обмін утримуваними особами.

Перше слухання по суті суд провів у закритому режимі за клопотанням сторони захисту — журналісти були видалені з зали судового засідання.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації.

Голосіївський районний суд Києва 11 травня 2021 року почав розглядати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням Миколи Федоряна у державній зраді.

Колишньому заступнику начальника ГУ МВС України в АРК прокуратура інкримінує державну зраду. За версією слідства, Федорян, працюючи на посаді керівника транспортного управління «ГУП РК «Черноморнефтегазу» (двійник українського ДАТ «Чорноморнафтогаз», зареєстрований в російській юрисдикції після початку окупації Криму), надавав транспортні засоби співробітникам ФСБ для проведення численних незаконних обшуків і затримань кримських татар.

Провадження розглядає суддя Олександр Бойко. Під час судового засідання був зачитаний обвинувальний акт. Федорян вину не визнав.

Із засідання, яке відбулося 11 травня, були видалені журналісти. Адвокат Дмитро Щербина заявив клопотання про проведення закритого судового засідання через те, що в суді будуть розголошені дані про стан здоров’я обвинуваченого.

Крім цього адвокат сказав, що привернення уваги до судового процесу, на його думку, може викликати небажаний резонанс.

«Якщо говорити про фактичний аспект з аналогічними справами, коли судові засідання проводилися у відкритому засіданні, коли була присутня преса, то це привертало увагу деяких не дуже адекватних осіб, які приходили на судове засідання і вони перетворювалися на полукримінальний кавардак», — сказав адвокат.

Прокурор Олександр Жакомін, який не був присутній на засіданні фізично, а брав участь по відеозв’язку, не заперечив щодо закриття судового засідання від ЗМІ.

Суддя Олександр Бойко, ухваливши рішення про проведення закритого судового засідання, наостанок сказав, що він вважає, що журналістам потрібно надавати якомога більше інформації. Представник Офісу Уповноваженого ВР з прав людини не покинув залу суду.

Також під час судового засідання адвокат Дмитро Щербина заявив, що у Федоряна може з’явитися можливість піти на обмін утримуваними особами.

«Є підстави вважати, що він потрапив в ці списки. Тому що українська сторона стверджує, що вже відбувся обмін списками. На судовому засіданні був представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Ми можемо припускати, що він (Микола Федорян — ред.) потрапив в списки на обмін. І у випадку його реалізації буде обміняний», — сказав адвокат Щербина.