На Херсонщині від COVID-19 вакциновано 3% населення. Для формування колективного імунітету потрібно 60-70%

21 Травня 2021, 13:53

На Херсонщині щеплення від коронавірусу отримали 31 тисяча осіб. Це складає приблизно 3,1% від загальної кількості населення. Для формування колективного імунітету потрібно в 20 разів більше вакцинованих. Їх кількість в соціумі має складати 60-70%.

Про це повідомляють в ХОДА. 

“Як зазначив головний державний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич, після щеплення 60-70% населення України можна буде говорити про формування колективного імунітету проти COVID-19: «Єдиним шляхом формування стійкого імунітету та переривання передачі хвороби є вакцинування населення. Щеплення допоможе вам розвинути імунітет до вірусу. Вакциновані люди рідше хворіють на COVID-19. А якщо таке трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень».

Достовірних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає. Трапляються випадки повторного інфікування. Водночас випадків, коли вакцинація зашкодила людям, котрі перехворіли на COVID-19, не зафіксовано.

Після щеплення імунна система організму починає реагувати вже на 7-8 добу, а за три тижні формується стійкий імунітет.

Як показує аналіз даних клінічних досліджень, ефективність різних видів вакцин після одноразової стандартної дози становить 76-89% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням. Навіть через три тижні після введення другої дози вакцини існує невелика вірогідність того, що ви все одно захворієте. Але в цьому випадку ви найімовірніше перенесете захворювання легко і без ускладнень”, – йдеться в повідомленні.

Треба зазначити, що при нинішніх темпах вакцинації, на колективний імунітет в області треба розраховувати мінімум через кілька років.