На Херсонщині СБУ викрила «лікувальний заклад», де утримували десятки людей

18 Травня 2021, 15:02

Служба безпеки України викрила і заблокувала роботу «лікувального закладу», розташованого в одному з міст Херсонщини. У ньому організатори утримували десятки людей з наркотичною та алкогольною залежністю.
Про це повідомляють в Службі безпеки України. 
Оперативники спецслужби встановили, що «керівником» закладу є місцевий мешканець – пастор однієї з церков. За наявною інформацією, він має сталі зв’язки із «колегою», який мешкає на території тимчасово анексованого Криму.
Пастор разом зі своїм спільником заманював алко- та наркозалежних громадян нібито на курс лікування та реабілітації. Замість медичної та психологічної терапії пацієнти безкоштовно працювали на організаторів. Встановлено, що у так званому реабілітаційному центрі перебувало до 80 осіб з інших регіонів України, у тому числі з тимчасово анексованого Криму.
«Пацієнтів» залучали до господарських робіт на будівництві та по господарству. Керівник церкви мав у місті власний цех з ремонту меблів, де також працювали реабілітанти, виконуючи чимало замовлень. Гроші, отримані за незаконну працю, злочинці привласнювали.
Під час обшуків на території «реабілітаційного центру» правоохоронці вилучили;
– документацію на осіб, які проходили «лікування»;
– списки «хворих»;
– бланки центру;
– інші докази протиправної діяльності.
У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії. Цією статтею передбачено покарання – позбавлення волі на строк до 12 років.
Викриття злочину проводили співробітники Управління СБУ в Херсонській області спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.