Минулого року пожежі знищили 50 гектарів ранніх зернових на Херсонщині

19 Травня 2021, 18:20

Щороку з початком зернозбиральної кампанії настає пожежонебезпечний період. У минулому році на  Херсонщині виникло 5 пожеж на полях зернових культур. Знищено майже 50 га ранніх зернових культур, що завдало збитків на суму 766 тис грн. 

На необхідності діяти на упередження та належним чином забезпечити охорону врожаю зернових та грубих кормів від пожеж наголосив очільник області Сергій Козир під час колегії облдержадміністрації.

За словами першого заступника начальника ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Олександра Рудницького, необхідно звернути увагу на стан сільськогосподарської техніки та пожежних автомобілів і обладнання, а також провести інформаційно-просвітницьку роботу зі спеціалістами сільгосппідприємств і фермерами щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Підсумовуючи обговорення, Сергій Козир доручив створити «гарячу» лінію ОДА, куди громадяни зможуть повідомляти про факти порушення вимог пожежної безпеки під час зернозбиральної кампанії, про несправну зернозбиральну техніку тощо. Спеціалісти оперативно реагуватимуть на повідомлення та відпрацьовуватимуть звернення з відповідними структурами.
Важливо, що з квітня цього року підвищено розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки.

За самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків передбачений штраф:

  • на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн);
  • на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300- 21420грн).