Журналіста в Криму оштрафували за згадку Меджлісу в своїй публікації

20 Квітня 2021, 16:55

Редактора кримськотатарського видання “Кирим” Бекіра Мамутова оштрафували на 4000 рублів за цитування доповіді генсека ООН, в якому згадувався Меджліс кримськотатарського народу.

Про це повідомляє ініціатива “Кримський процес”.

“У світовому суді Київського району Сімферополя закінчився розгляд справи про адміністративне правопорушення відносно редактора газети «Кирим» Бекіра Мамутова, якого звинувачували у зловживанні свободою масової інформації за цитування доповіді Генсека ООН, в якому згадувався Меджліс кримськотатарського народу.

У публікації не було позначено, що Меджліс заборонений в Росії”, – йдеться в повідомленні ініціативи “Кримський Процес”.

Засідання проходило без участі слухачів, яких туди не пустили, посилаючись на заходи профілактики поширення коронавірусної інфекції. Суддя Олена Кисельова визнала редактора видання винним і призначила покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 4000 рублів.

Як повідомлялось раніше, на території тимчасово окупованого півострова діти мають змогу навчатися українською мовою лише в одній школі. Але й вона на сьогоднішній день залишилась без відповідних педагогів. 

Про це під час круглого столу в медіацентрі “IPC-Херсон” повідомила представниця Омбудсмена в АРК Ірина Верігіна. 

“Через окупацію Криму повною мірою забезпечити захист державної мови на цих територіях наразі не вбачається можливим. Окупаційна влада продовжує вживати заходи щодо нівелювання правового статусу української мови. Станом на кінець грудня 2020 року в АРК є лише одна школа, що проводить навчання українською мовою. Це – школа № 20 у місті Феодосія. У цьому закладі передбачено, що діти мають змогу навчатися українською. Та фактично такої можливості все ж немає, через відсутність вчителів української мови та літератури”, – повідомила пані Верігіна.