З початку року на Херсонщині від пожеж вже постраждало більше двох гектарів лісу

03 Квітня 2021, 13:30

З початку року на землях лісогосподарського призначення Херсонщини сталося 5 пожеж на площі 2,23 га. Та “найспекотніший” сезон ще очікують, як зазвичай, влітку.

Про це під час селекторної наради, яка відбулася під головуванням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, обговорили в ХОДА.

“Питання охорони лісів від пожеж для команди облдержадміністрації – пріоритетне завдання. Для цього в області проведено детальний аналіз найбільш масштабних пожеж у природних екосистемах, які трапилися торік. Тож, розроблено та затверджено заходи щодо їх попередження.

Нещодавно ОДА звернулась до Міністра оборони України щодо сприяння ГУ ДСНС Херсонщини у можливості використання гелікоптера зі складу 11 бригади армійської авіації у пожежонебезпечний період 2021 року. 

Також для забезпечення сталого зв’язку з повітряними суднами, у випадку їх  залучення до гасіння лісових пожеж, придбано 2 радіостанції авіаційного діапазону. Окрім того, у постійній готовності перебувають безпілотні літальні апарати та безпілотний авіаційний комплекс.

Активну увагу приділяють також лісогосподарським підприємствам області. Наразі в наявності  27 пожежних спостережних веж, а всі лісові пожежні станції забезпеченні необхідним обладнанням та інвентарем, засобами зв’язку”, – повідомили в ХОДА.

Про пожежну ситуацію на всій території Держави під час наради повідомив Голова ДСНС України Микола Чечоткін.

“Вже сьогодні рятувальники ліквідовують понад 400 пожеж на добу, а з початку року ними ліквідовано 3 тисячі 800 загорянь сухої рослинності та очерету на площі більше 3 тисяч гектарів, у тому числі залучалися до гасіння 16 лісових пожеж.

Для гасіння великих лісових пожеж підготовлено 4 пожежних літаки і 3 вертольоти, які будуть на чергуванні в Одесі, Харкові та Ніжині. Крім того, Міністерством оборони підтверджено можливість залучення вертольоту Збройних сил для гасіння пожеж на Херсонщині”, – заявив пан Чечоткін.

Також повідомляється, що територіальні підсистеми цивільного захисту та їх ланки, які функціонують в областях і районах, повинні здійснювати постійний моніторинг обстановки на територіях, прогнозувати ризики переростання пожеж в екосистемах у надзвичайну ситуацію та визначати загрозу населеним пунктам.