В Криму вчителька назвала кримських татар зрадниками та звинуватила їх у співпраці з окупантами під час Другої Світової

06 Квітня 2021, 11:30

В одній із шкіл Судакського району на території ТОТ АР Крим вчителька 4-го класу на уроці літератури звинуватила кримських татар в пособництві окупантам у роки Другої Світової. Педагог назвав усіх представників цієї національності зрадниками та присоромив свою ученицю – кримську татарку. 

Про це пише Сафіназ Алієва – мати згаданої учениці в соцмережі. 

“Моя дочка Саміра Алієва вчиться в середній школі села Дачне (Тарак’таш) Судакського району в 4 класі. Всім учням класу класний керівник, і вона ж вчителька з літератури Руденко Олена Олексіївна, дала завдання підготувати розповідь про своїх дідусів і бабусь, які пройшли другу Світову війну.

Сьогодні, 5 квітня 2021 року, моя дочка розповіла свою про історію нашого дідуся, яку приготувала в якості домашнього завдання. Вона пояснювала однокласникам і вчителю, що її прадід воював на фронті, отримав дуже серйозне поранення і повернувся додому. Після повернення так сталося, що весь народ був депортований і разом з усім народом були також вислані з Криму наші дідусь і бабуся.

Дідусь в депортації прожив недовго – всього лише рік і помер. А бабуся залишилася з п’ятьма дітьми на руках. Вона одна їх підняла, вивчила, виховала. Дочка коротко написала, до скількох років бабуся дожила, скільки онуків, правнуків і праправнуків побачила і таким чином завершила свою розповідь.

Під час її розповіді вчителька зупинила і сказала: «Зараз нехай Саміра закінчить, і я вам розповім, через що кримських татар вислали».

Як тільки моя дочка закінчила свою розповідь, вчителька, звертаючись до всього класу, де 9 кримськотатарських дітей вчиться і 7 учнів слов’янської національності, звернулася до дітей з наступним коментарем: «Я вам зараз розповім, чому кримських татар вислали. Їх вислали, тому що вони були зрадниками, а їх зрада полягала в тому, що вони допомагали німцям, окупантам, захопити Крим», – заявила всьому класу вчителька.

Теж саме я дізналася від одного з батьків нашого класу, який подзвонив моєму чоловікові. Їхня донька прийшла заплакана. Наші діти отримали травму психологічну і моральну”, – йдеться в повідомленні. 

Утиски кримськотатарського населення на півострові продовжуються. Як повідомлялось раніше, за словами Ірини Верігіної, до Омбудсмена надходить інформація від місцевих мешканців про те, що навчання кримськотатарською мовою дозволяється лише до 9-го класу та на підставі заяви батьків. Проте адміністраціями навчальних закладів, під різними приводами, проводяться перепони для реалізації на освіту рідною мовою: не забезпечуються аудиторії для проведення навчання, не формується викладацький склад тощо. Також у закладах немає підручників.

Також постійно скорочується кількість годин на вивчення кримськотатарської мови та літератури. Такі дії призвели до того, що кримськотатарською мовою в Криму навчається лише 3% від загальної кількості учнів на території АРК.

Зазначене Верігіною свідчить про системні порушення з боку РФ статті 8 “Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин”.