В Херсоні визначились з місцем побудови житла для переселенців з ТОТ

22 Квітня 2021, 17:31

 В Херсонській області все ж планують побудову житла для  внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованої території АР Крим та інших пільгових категорій громадян. Сьогодні впровадження проєкту обговорили в ХОДА. В дискусії взяв участь Віце-прем’єр-міністр України ‒ Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков. 

Про це повідомляють в ХОДА. 

«Три тижні тому під час офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки була підписана Рамкова угода між двома країнами про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України. Угодою передбачається будівництво 500 квартир, з них 200  планується збудувати саме у Херсоні», – зазначив в Олексій Резніков.

На даний час є дві земельні ділянки під будівництво: одна знаходиться в мікрорайоні «Острів», інша – в мікрорайоні  «Таврійський». Присутні погодилися, що другий варіант значно кращий, оскільки має відкриту місцевість та можливість створення поряд з житловим кварталом мечеті та ісламського культурного центру.

Приорітет, наразі, віддається “Таврійському”, бо , за повідомленням сайту Херсонської обласної ради,  «Таврійський» досить молодий  мікрорайон міста, який зараз активно розвивається та вже у цьому році буде з’єднаний з мкрн. «ХБК» мостопереходом. А оскільки будівництво житлового кварталу проходитиме на відкритій місцевості, то Уряд Турецької Республіки в разі бажання зможе продовжити проєкт по розміщенню кримських татар на Херсонщині”.

«Обласною державною адміністрацією проведена велика робота по реалізації попередніх домовленостей Президентів України та Туреччини у 2020 році. Зокрема, разом із делегацією Туреччини вже оглянуті ділянки де можливе будівництво житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій. Тож, це питання для нас пріоритетне. Окрім того, планується і будівництво супутньої інфраструктури», – зазначив голова ХОДА Сергій Козир.

Окрім Херсона, ще 200 квартир для кримських татар і пільговиків буде збудовано у Миколаєві та 100 квартир – у Києві, про це повідомляють у Міністерстві реінтеграції.