В Херсоні почався судовий процес над колишнім нардепом Журавко. Підозрюваний на розгляд справи очікувано не з’явився

06 Квітня 2021, 10:33

У міському суді Херсона відбулось підготовче засідання у справі колишнього депутата Верховної Ради від “Партії регіонів” Олексія Журавка. Йому інкримінують участь у створенні терористичної організації та діях, спрямованих на повалення конституційного ладу в Україні.

Про це повідомляє UA:Суспільне. 

Обвинуваченого Олексія Журавка на судовому засіданні не було. Прокурор Костянтин Філімонов говорить, що необхідно визначити підсудність у цьому кримінальному провадженні.

“Враховуючи, що суди м. Донецьк (Донецької області) через тимчасову окупацію правосуддя не здійснюють, а також те, що досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалась слідчим відділом УСБУ України в Херсонській області. Згідно з ст. 32 КПК України, прошу суд ініціювати перед Верховним судом клопотання про визначення підсудності цього кримінального провадження за Херсонським міським судом (Херсонської області)”, – розповів прокурор.

Олексію Журавку надали захисника з центру безоплатної вторинної правової допомоги.

Засідання тривало майже годину. В результаті суддя Валерія Дорошинська постановила направити до Касаційного кримінального суду Верховного суду клопотання для визначення підсудності. Як додала суддя, ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

“Не хочу писати матюки в пост, але стримую себе з останніх сил. Ці …, які вчинили сім років тому антиконституційний переворот, які пограбували та викинули Журавка жебраком з країни, мають нахабство говорити про тероризм, Конституцію і Право. Ви, …, повинні на колінах перед ним стояти і руку цілувати, сльозами вдячності вмиваючись”, – прокоментував від третьої особи початок судового процесу сам Журавко на своїй сторінці в соцмережі.

Нагадаємо, що 29 грудня минулого року Служба безпеки України оголосила заочну підозру колишньому депутату Верховної Ради України від «Партії регіонів» Олексію Журавку щодо його участі у створенні терористичної організації та дій, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Оперативники та слідчі СБУ встановили, що ексдепутат з початку російської агресії підтримував анексію Криму та окупаційні дії Росії на Донбасі. У січні 2015 року він виїхав до Російської Федерації, де перебуває до цього часу.

Співробітники спецслужби з’ясували, що спільник терористів продовжує брати активну участь в інформаційній війні проти України та просуває російські інтереси на півдні України, зокрема на Херсонщині. Він також періодично відвідує тимчасово окуповані райони Донбасу та АР Крим.

Дії зловмисника кваліфіковано за ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 332-1 Кримінального кодексу України.

Стосовно бізнес-імперії біглого депутата читайте докладніше в матеріалі  Центру журналістських розслідувань за посиланням. 

Бізнес-імперія біглого Журавка: хто тримає парасольку?