Прокуратура повернула частину земель дружини біглого сепаратиста Німетуллаєва у власність громаді

16 Квітня 2021, 16:12

Завдяки прокуратурі Генічеській територіальній громаді повернули землю вартістю понад 5,8 млн. грн. Повернуту власність пов’язують з біглим колишнім очільником Генічеської РДА Сейтумером Німетуллаєвом. 
“Генічеською окружною прокуратурою забезпечено виконання рішення господарського суду Херсонської області про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути земельну ділянку площею 10 га і вартістю понад 5,8 млн грн державі в особі Генічеської міської ради.
Прокуратурою з’ясовано, що впродовж тривалого часу товариство, використовуючи землю, розташовану на території Генічеського району, ухилялося від виконання зобов’язання за договором, зокрема, своєчасно не сплачувало орендну плату. Зважаючи на це, прокуратура звернулась до суду з відповідною позовною заявою, яка була задоволена в повному обсязі”, – йдеться в повідомленні.
“Прокурором встановлено, що Генічеською районною державною адміністрацією та фізичною особою-підприємцем (ФОП) Німетуллаєвою Надіє 08.12.2008 укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 10,0 га із земель запасу рекреаційного призначення, розташованої за межами населеного пункту в селі Стрілкове на території Стрілківської сільської ради Генічеського району Херсонської області, для розміщення бази відпочинку.

Умови договору оренди земельної ділянки в частині щомісячної та у повному обсязі сплати орендної плати відповідачем не виконуються.

Порушення умов договору щодо своєчасного та в повному обсязі сплати орендної плати свідчить про неможливість досягнення Генічеською районною державною адміністрацією як стороною договору оренди та Стрілківською сільською радою як власником земельної ділянки мети договору (отримання плати за оренду земельної ділянки) та неотримання того, на що розраховував орендодавець, укладаючи спірний договір, тобто, вбачається істотне порушення умов договору оренди”, – йдеться в рішенні суду. 

Надіє Німетуллаєва – дружина біглого сепаратиста Сейтумера Німетуллаєва.
Німетуллаєв вісім років очолював Генічеський район. У травні 2014 року він відкрито підтримав захоплення Криму Росією, куди й перебрався, а зберігати бізнес-активи на Херсонщині доручив дружині – Надіє. У Криму Німетуллаєв створив організацію «Къырым Бирлигы», що об’єднала пропутінських кримських татар, та веде пропагандистську роботу з земляками із Херсонщини.
Подробиці у сюжеті Центру Журналістських Розслідувань за посиланням.