Нацполіція перевірила 52 господарства за фактом отруєння птахів в Асканії-Нові

15 Квітня 2021, 12:59

З початку року в поліцію Херсонщини надійшло 25 повідомлень про загибель червонокнижних птахів на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» та полях сільгосппризначення. За всіма фактами в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені відомості, які розслідуються в одному кримінальному провадженні, відкритому за ч. 2 ст. 239 КК України «Забруднення або псування земель». 

Про це повідомляють в Нацполіції.

Екземпляри загиблих птахів були направлені на дослідження у Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз. Після проведення ветеринарної та екологічної експертиз працівники інституту встановили, що загибель птахів сталась внаслідок отруєння діючою речовиною бродіфакум, яка входить у склад агрохімічних препаратів, що використовуються для боротьби з гризунами.

На сьогоднішній день в Каховському районі перевірено 52 фермерські господарства, у деяких з них виявили хімічні препарати на основі бродіфакуму. Наразі на території цих господарств проводяться слідчі дії за оперативним супроводом відділу захисту інтересів суспільства і держави обласного главку поліції. Перевіряється документація оренди земельних ділянок та дозвільна документація на застосування пестицидів та агрохімікатів, які використовувались для боротьби з гризунами. Триває досудове розслідування.   

Як повідомлялось раніше, скандал із загибеллю журавлів у Біосферному заповіднику “Асканія-Нова” дійсно є чи не найгучнішою екологічною справою 2021 року. На превеликий жаль, попри відчайдушні спроби працівників заповідника врятувати перелітних птахів, виявляється, що саме екологічно несвідома діяльність фермерів на оточуючих заповідник землях призводить до загибелі все нових і нових сотень рідкісних видів перелітних птахів.

Про це повідомляє на своїй сторінці у соцмережі Українська Природоохоронна Група – UNCG.

Україна є другою за розораністю державою світу і першою – в Європі. Тому місць, зручних для відпочинку великої маси птахів на півдні України в наш час залишилося дуже мало. На території заповідної зони Біосферного заповідника “Асканія-Нова” знаходиться Великий Чапельський під – ділянка, що є водно-болотним угіддям міжнародного значення, яка охороняється відповідно до Рамсарської конвенції.