Херсонці Тетяні Кузьміч, котра підозрюється в держзраді, подовжили термін запобіжних заходів

09 Квітня 2021, 13:31

Підозрюваній у державній зраді Тетяні Кузьміч у черговий раз подовжили термін обов’язків, що на неї покладено. За рішенням судді Херсонського міського суду Валігурської, дію запобіжних заходів щодо Кузьміч пролонговано до 9 червня. 

Про це із зали суду повідомляють журналісти “IPC-Херсон”.

Ситуацію для ЗМІ прокоментував представник Херсонської обласної прокуратури Дмитро Бондар.

На фото: Дмитро Бондар

“Судом задовільнено прохання прокурора про подовження обов’язків, які за попередньою ухвалою суду, закінчувались 19 квітня. Ми пропросили продовжити їх ще на 2 місяці і суд моє клопотання задовільнив. Обов’язки подовжено до 9 червня. Розгляд питань щодо підготовки обвинуального акту до розгляду перенесено на 3 червня”, – повідомив Бондар.

Підготовче засідання переноситься вже вдруге через клопотання Кузьміч про присутність усіх її адвокатів. Їх у підозрюваної троє, та хтось із них постійно відсутній на судовому засіданні. Сьогодні до суду з’явилось одразу два захисника Кузьміч, проте з третім адвокатом так і не вдалося вийти на зв’язок.

“Це право обвинуваченої. Вона може подавати такі клопотання. Та, якщо цей процес затягуватиметься, я повідомлю суд про зловживання цим правом, бо так можна знаходитись в режимі підготовчого засідання вічно”, – прокоментував ситуацію Дмитро Бондар.

Засідання знову відбувалося в закритому режимі. Про це ратували як захист, так і представники прокуратури. Обидві сторони процесу вказують, що інформація, яку має бути оголошено під час процесу, несе загрозу держбезпеці, адже в матеріалах судової справи є інформація щодо діючих представників спецслужб.

Тетяна Кузьмич продовжить носити електронний браслет як мінімум до 3 червня поточного року. Також підозрюваній забороняється спілкуватися з певним колом осіб та самовільно виїжджати за межі міста Херсон. Крім того, документи Кузьміч залишаться на зберіганні у органів слідства, щоб унеможливити її виїзд за кордон.

Нагадаємо, що  Херсонська обласна прокуратура затвердила і направила до Херсонського міського суду обвинувальний акт щодо Тетяни Кузьміч, яка очолює ГО «Російська національна громада  “Русич”та раніше викладала в Херсонській академії неперервної освіти.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом Управління СБУ в Херсонській області під процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Як повідомлялося 5 жовтня 2020 року, затримана у серпні за підозрою в державній зраді Тетяна Кузьміч вийшла з СІЗО Херсона під заставу в 530 тис. грн.

Її адвокат не назвала благодійників, які внесли заставу.