Україна має збільшити фінансування для ЗМІ, що ведуть мовлення на ТОТ – Кориневич

03 Квітня 2021, 12:41

2 квітня на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ під час слухань “Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України” Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич виступив із доповіддю.

Про це повідомляють в Представництві Презедента України в ТОТ АРК. 

“Представництво проводить системний моніторинг ситуації з телерадіомовленням на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і у південних районах Херсонської області, що межують з тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим.

Наразі аналоговий стандарт українського телебачення залишається фактично єдиним загальнодоступним форматом телевізійного мовлення для мешканців зазначених територій і такий формат має зберігатися до відновлення територіальної цілісності України.

У зв’язку з кодуванням сигналу супутникового телебачення, більшість українських телерадіоканалів у супутниковому форматі стали недоступними для жителів тимчасово окупованих територій АР Крим та м. Севастополя”, – Зазначив Кориневич.

 Серед ключових пропозицій Представництва до рекомендацій за результатами слухань:
? розробка прозорого механізму державної підтримки телерадіокомпаній та інших ЗМІ, які переїхали з ТОТ на підконтрольну Уряду України територію;
? підтримка українських телерадіокомпаній, які здійснюють мовлення мовами корінних народів, зокрема кримськотатарською мовою;
? врахування потреби забезпечення стабільного українського мовлення на ТОТ під час розробки Плану заходів з реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополя;
? внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік з метою збільшення фінансування для мовників, що мовлять на ТОТ.