Як пандемія відбирає у дітей дитинство, – звіт від UNICEF

12 Березня 2021, 13:19

 Останні дані UNICEF свідчать про руйнівну і спотворену «нову нормальність» у житті для дітей, яка виникла за пандемії COVID-19.

Про це заявила Виконавча директорка UNICEF Генрієтта Фор під час свого виступу 11 березня 2021 року в Нью-Йорку.

Як пандемія COVID-19 вплинула на дітей:

  • Станом на березень 2021 року 13% випадків зараження COVID-19 у 107 країнах припадають на дітей і підлітків у віці до 20 років.
  • Очікується, що у країнах, що розвиваються, рівень дитячої бідності зросте приблизно на 15%. За вже наявними прогнозами, ще 140 мільйонів дітей у цих країнах проживатимуть у домогосподарствах, які перебувають за межею бідності.
  • Школи для більш ніж 168 мільйонів школярів у всьому світі були закриті майже на рік. Дві третини країн, у яких школи були закриті повністю або частково, розташовані в Латинській Америці та в Карибському басейні.
  • Кожен третій учень не мав доступу до дистанційного навчання під час закриття шкіл. 
  • До кінця десятиліття у світі можуть укласти ще близько 10 мільйонів дитячих шлюбів, що перекреслить роки прогресу, досягнутого у цій сфері.
  • Щонайменше кожна сьома дитина або молода людина більшу частину минулого року провела у режимі самоізоляції, що спричинило зростання тривоги, стан депресії та відчуження.
  • Станом на листопад 2020 року фіксувалися перебої в наданні більш як двох третин послуг у сфері охорони психічного здоров’я дітей і підлітків.
  • Станом на листопад 2020 року від виснаження або гострої нестачі харчування потерпали від 6 до 7 мільйонів дітей у віці до п’яти років. Тож від виснаження потерпали майже 54 мільйони дітей (майже на 14% більше). Це може призвести до додаткових 10 000 дитячих смертей на місяць — здебільшого у країнах Африки на південь від Сахари і в Південній Азії. З огляду на скорочення обсягу послуг із надання харчування для дітей і жінок на 40% можуть погіршитися і інші результати у сфері забезпечення харчуванням.
  • Станом на листопад 2020 року понад 94 мільйони осіб ризикували не бути щепленими через припинення кампаній вакцинації проти кору в 26 країнах.
  • Станом на листопад 2020 року в 59 країнах, по яких є дані, біженці та шукачі притулку не можуть отримати доступ до соціального захисту у зв’язку з COVID-19 через закриття кордонів і зростання ксенофобії й соціальної ізоляції.
  • Майже 3 мільярди людей не мають можливостей для миття рук водою з милом вдома. У найменш розвинених країнах 3/4 людей, понад 2/3 шкіл і 1/4 медичних установ позбавлені доступу до гігієнічних послуг, необхідних для попередження передачі COVID-19. У середньому 700 дітей у віці до п’яти років помирають щодня від хвороб, спричинених відсутністю води, санітарії та гігієни.

“За рік від оголошення пандемії COVID-19 ми бачимо погіршення практично за всіма ключовими показниками дитинства. Зросла кількість дітей, які голодують, перебувають в ізоляції, зазнають жорстокого поводження, живуть в умовах стресу і злиднів та примушені до шлюбу.

Водночас скоротився їхній доступ до освіти, соціалізації й основних послуг, зокрема у сфері охорони здоров’я, захисту та забезпечення харчуванням. Ознаки того, що шрами від пандемії збережуться у дітей ще довгі роки, очевидні”, — заявила Виконавча директорка UNICEF Генрієтта Фор.