В НПП “Нижньодніпровський” виявлено порушень майже на 60 мільйонів гривень

29 Березня 2021, 14:00

Державна екологічна інспекція Південного округу (Запорізька та Херсонська області) 15.03.2020 провела планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства Національним природним парком «Нижньодніпровський». В результаті проведення перевірки виявлено ряд порушень у сфері поводження з відходами, використання та охорони земель, вимог законодавства про природно-заповідний фонд.
Встановлено, що спеціальне використання природних ресурсів у межах НПП «Нижньодніпровський» здійснюється з перевищенням лімітів, що є порушенням ст. 9-1 Закону України «Про природно-заповідний фонд».
На підставі виявлених порушень складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення, відповідальність за які передбачена ст. 82-2 та ст. 91-2 КУпАП та надано припис щодо усунення порушень вимог законодавства.
Здійснено розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі внаслідок перевищення лімітів на спеціальне використання природних ресурсів (водні біоресурси) у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення НПП «Нижньодніпровський за період 2019-2020 років, у розмірі 56 745 639 грн. Інспекцією готуються матеріали для пред’явлення претензії НПП «Нижньодніпровський» для добровільної сплати.
Кількома днями раніше херсонський політик Віталій Богданов повідомив, що в НПП “Нижньодніпровський” проходять обшуки СБУ.
Чи пов’язані обшуки з розтратою коштів наразі невідомо.