В медіа-центрі “IPC-Херсон” обговорили способи протидії дезінформації з боку РФ

25 Березня 2021, 13:14

24 березня 2021 року у приміщенні медіа-центру “IPC-Херсон” відбувся інформаційно-просвітницький захід за участі Постійного представника Президента України в АРК Антона Кориневича, представника Уповноваженого ВРУ з прав людини з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірини Верігіної, завідувача Сектору у Херсонській області Мінреінтеграції Дениса Чистікова, представників регіональних офісів ГО «КримСОС», УГСПЛ та громадськості. Присутні обговорили основні маніпулятивні мотиви, які у своїй пропаганді використовує РФ та її незаконні органи влади в АРК, а також обговорили інструменти, які можуть допомогти нівелювати негативні наслідки таких дезінформаційних атак.

На важливості постійної комунікації з громадськістю засобами масової інформації наголосив представник Президента України в АРК Антон Кориневич.

«Ми переконані, що маємо першочергово орієнтуватися на спротив окупації. Та інформаційні методи боротьби надзвичайно в цьому допомагають. Окрім того, нормативно-правові документи щодо тимчасово окупованих територій, прийняті протягом останніх декількох років українською владою, є важливими в тому контексті, що ми демонструємо нашим міжнародним партнерам наскільки сильне у нас бажання і спроможність працювати над звільненням Криму від окупантів. Безперечно, потужним інструментом в цьому є й «Кримська платформа». Вона працюватиме постійно і дозволить більш широко комунікувати з міжнародними партнерами щодо проєктів, які можуть бути реалізовані в Україні для реінтеграції тимчасово окупованих територій», – додав Антон Кориневич.

Як зазначив завідувач Сектору у Херсонській області Мінреінтеграції Денис Чистіков, Російська Федерація сьогодні витрачає надзвичайно багато ресурсів для того, щоб спотворити уявлення людей у наближених до ТОТ регіонах про справжню ситуацію на півострові. Всупереч цьому українська влада робить усе для того, аби мінімізувати негативний вплив з боку країни-окупанта.

«Останнім часом Україна значно активізувала свою діяльність щодо реінтеграції Криму. Зокрема, значно посилено інформаційний спротив окупаційній пропаганді. Такі кроки допоможуть мінімізувати її наслідки і сформувати міцне підґрунтя для реалізації заходів з реінтеграції», – наголосив Денис Чистіков.

За словами представника Уповноваженого ВРУ з прав людини з дотримання прав жителів АРК та м. Севастополя Ірини Верігіної, постійне інформування світу про систематичні порушення прав людини в Криму є ефективним інструментом протидії пропаганді, адже допомагає відтворити об’єктивну ситуацію на тимчасово окупованих територіях.

Власне, про це говорять останні резолюції Генасамблеї ООН від 16 грудня «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», в якій, серед іншого, російські органи влади в Криму визнано незаконними та від 7 грудня «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів», в якій зазначено, що силове захоплення Криму є незаконним і ці території мають бути негайно повернуті Україні.

У тому, що одним з найважливіших компонентів реінтеграції півострова має стати гуманітарна складова, переконаний один з ініціаторів громадської ініціативи «Лист у неволю» Михайло Батрак. Аби підтримати політв’язнів, які наразі через власні переконання й принципову громадянську позицію стали жертвами репресій окупантів, він звернувся з проханням до присутніх також надіслати листи зі словами підтримки одному із засуджених.

Варто зазначити, що з метою посилення інформаційної присутності України на тимчасово окупованих територіях та ефективної протидії пропаганді цьогоріч у державному бюджеті на підтримку телерадіокомпаній, які здійснюють мовлення на тимчасово окуповані Росією  АР Крим і м. Севастополь, а також окремі райони Донецької та Луганської областей, передбачено майже 50 млн грн.

Наразі Мінреінтеграції опрацьовує пакет пропозицій, реалізація яких дозволить посилити українську інформаційну присутність на територіях з ускладненою можливістю мовлення, забезпечити громадянам кращий доступ до об’єктивної інформації.