Українців закликають написати листа кримським політичним в’язням

10 Березня 2021, 12:43

Громадська ініціатива “Кримський процес”, яка займається спостереженням за політично вмотивованим судовим переслідуванням кримчан, запускає новий проект “Лист в неволю”. Проект має на меті спонукати Кримчан і жителів материкової України писати листи політичним в’язням з Криму, які відбувають тривалі терміни ув’язнення на території Росії.

Про це кореспондентам “IPC-Херсон” повідомив координатор ініціативи “Кримський процес” Михайло Батрак. 

“Автори проекту вважають, що такі листи від зовсім незнайомих людей нададуть кримським політв’язнів найсильнішу моральну підтримку. Крім того, помітний потік кореспонденції в значній мірі захистить їх від надмірного тиску адміністрацій виправних установ. Тюремні співробітники отримають наочне підтвердження того, що за долею того чи іншого політичного в’язня пильно стежать багато людей.

Є труднощі доставки поштових повідомлень в Крим, де під слідством знаходиться деяка частина політв’язнів, є проблеми з організацією зворотних листів. З пошуком щойно етапованих в’язнів. Та й з тим, кого вважати політичним в’язнем, за великим рахунком теж можуть бути труднощі. Але, з іншого боку, – в російських в’язницях перебуває не менше 75 наших співгромадян, які постраждали за свої політичні або релігійні переконання. Тому давно пора починати для них щось робити. Упевнений, що кожен з нас спроможний знайти час і раз на півроку написати комусь із них листа із словами підтримки”, – зазначив Батрак.

Сулейман Кадиров, один з учасників ініціативи “Кримський процес”,  вже написав листа одному з політв’язнів Февзі Саганджі, якого засудили на 10 років і 6 місяців ув’язнення за нібито участь в кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана.

 

За повідомленнями учасників проекту, одним з перших, хто відгукнувся на ініціативу “Лист в неволю”, став кримський правозахисник, координатор “Кримської контактної групи” і номінант Нобелівської премії миру Абдурешит Джепаров. Свого листа зі словами підтримки він направив одному з перших політичних в’язнів-кримчан – Олексію Чернію.

Подивитися історії політичних в’язнів, дізнатися адреси для листування, подивитися поради про те, як написати такий лист та іншу інформацію про проект “Лист в неволю” можна за посиланням: https://www.facebook.com/pismanv