Колишні заручники Кремля об’єдналися для звільнення політв’язнів. Серед них херсонець Олександр Шумков

06 Березня 2021, 12:38

Фото Бюро судової інформації

16 колишніх політв’язнів об’єдналися для захисту прав та звільнення незаконно утримуваних українців на тимчасово окупованих територіях. Презентація новоствореної платформи відбулася 4 березня в Михайлівському Золотоверхому монастирі. Найближчим часом учасники об’єднання обіцяють сформувати конкретний план дій. Сред учасників платформи – нещодавно звільнений херсонець Олександр Шумков. 

Про це повідомляють в Бюро судової інформації.

Окрім херсонця Шумкова, до організації увійшли Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Володимир Жемчугов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Євген Панов, Ісмаїл Рамазанов, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко та Ахтем Чийгоз. 

За словами Олега Сенцова, учасники об’єднання, з метою тиску на Росію, будуть проводити інформаційні кампанії для звільнення політв’язнів.

«Щоб всі міжнародні розмови, заходи за участі Росії, дипломатичні, політичні, культурні, будь-які… починалися із питання про те, коли звільнять українських політв’язнів», — сказав Сенцов.

«Нам пощастило і ми опинилися на свободі завдяки зусиллям сотень тисяч українців, міжнародній спільноті. І з того дня кожен з нас продовжив брати участь у процесі наших братів, які сидять та, на жаль, будуть сидіти, і ще їх будуть арештовувати до тих пір, поки ми не переможемо ворога та не звільнимо свої території. І сотні тисяч заручників у великому таборі, який називається окупованим Кримом та частиною Донбасу. Ворог буде постійно саджати наших громадян», — сказав Ахтем Чийгоз, заступник очільника Меджлісу кримськотатарського народу.

Провівши понад три роки в незаконному ув’язненні у виправній колонії в місті Торжок Тверської області, 23 грудня 2020 херсонець Олександр Шумков був звільнений у зв’язку із закінченням терміну ув’язнення.

Нагадаємо, що у серпні 2017 року Шумков був викрадений біля кордону України і вивезений до Росії.

У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії звинуватив в участі в «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідкомі стверджують, що Шумков нібито був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід по кримінальній справі здійснювала ФСБ.

Подробиці зустрічі об’єднання колишніх політв’язнів у відео “Центру журналістських розслідувань”.