Херсонських котів визнали частиною екосистеми міста

10 Березня 2021, 17:06

Редакційний кіт IPC-Херсон

Депутати Херсонської міської ради розглянули петицію про надання котам-безхатькам статусу частини екологічної системи міста. Після обговорення петицію було проголосовано. 

Петиція, що була підтримана депутатами, передбачає:

1. Визнати котів частиною екосистеми міста.

2. Рекомендувати обслуговуючим комунальним установам, ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами їх природніх функцій по знищенню гризунів. Запобігати ненавмисній та навмисній ізоляціі котів у підвальних приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварин з місця перебування і позбавляє їх опіки волонтерів.

3. Запезпечити регулювання чисельності безпритульних котів шляхом стерилізаціі з обовязковою вакцинацією .

4. Забезпечити інформування громадян про відповідні положення закону України “Про жорстоке поводження з тваринами”, проводити роз’яснювальну роботу з населенням про важливість котів в екосистемі міста.

5. Спільно з представниками громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин ,вести контроль за дотриманням виконання усіх рішень міськоі ради, що стосується безпритульних тварин.

Збір електронних підписів під петицією розпочався в середині лютого.

“Цивілізовані міста України: Львів, Одеса, Дніпро, Запоріжжя, Рівне, Полтава та Київ визнали котів частиною екосистеми міста і офіційно заборонили замуровувати підвали, щоб тварини взимку не загинули. В цих містах визнали, що вуличні коти корисні для міста, адже проводять дератизацію – скорочення популяції шкідливих та небезпечних гризунів. Отже, їх необхідно берегти, а кількість контролювати виключно гуманними методами.

Також в петиції зразка Львова і Запоріжжя є пункт про заборону вилову котів. В Херсоні такий вилов комунальними службами масово не проводився, але ідеї про це були (навіть клітки планували закупати). Щоб упередити виникнення нових ідей – треба окремо прописати в ухвалі Міської ради про заборону вилову, крім необхідності стерилізації та випадків хвороби тварин”, – зазначила у своєму дописі на Фейсбук одна з авторок петиції Римма Бараненко.

Журналісти нашої редакції також долучились до підписання петиції.