Херсонські студенти-моряки африканського походження декламують вірші Тараса Шевченка до дня його народження

09 Березня 2021, 17:15

Фото Суспільне

9 березня курсанти Херсонської Морської Академії родом з Нігерії, Гвінеї, Єгипту та інших країн відзначили день народження Кобзаря, прочитавши його вірші.

Про це повідомляють на UA:Суспільному. 

Габр Мохамед Рамадан Абделазіс родом з Єгипту, та для себе обрав навчання в Україні. Живучи тут, намагається зрозуміти українську культуру, – говорить хлопець:

“Я люблю море. Це була моя мрія – стати моряком. Мені подобається тут жити, гарна країна і всі досить дружні. До того ж, тут дешевше жити. Мені подобаються вірші Шевченка, вони чудово звучать”.

Акінтола Самуель Олувасеун приїхав з Нігерії, в Україні живе 4 роки, вчиться на морського інженера. За цей час встиг відкрити Україну та полюбив борщ. Говорить, що родина пишається ним і, якби не коронавірус, запросив би рідних, щоб показати їм Україну:

“В житті є різні люди, я це розумію, та українці прийняли мене, тому для мене це – як друга Батьківщина. Мій тато завжди багато читав і коли мені було 19 років, я вперше прочитав Шевченка, але я тоді нічого не розумів. Та потім я приїхав в Україну, все роздивився. І зараз я знаю, хто такий Тарас, я про нього читаю, про його життя, про його родину. Він був сильною людиною, а мені подобаються сильні люди”.

Студенти з країн Азії та Африки традиційно обирають Херсонську Морську Академію через доступність освіти в цьому закладі.

Як повідомлялось раніше, станом на 1 січня 2020 року в українських закладах вищої освіти навчалося 80 тис. 470 іноземних студентів зі 158 країн світу. За  2019 рік загальна сума витрат на навчання, проживання, страхування, оформлення документів, харчування, транспорт та інші потреби іноземних студентів, які навчаються в Україні, сягнула понад 570 млн доларів США. Якщо в середньому тривалість навчання дорівнює 5-6 рокам, то в цілому дохід України від іноземних студентів за цей період становить понад 3 млрд доларів США.