Влада закликає термомодернізувати будинки, що має знизити витрати на опалення

16 Лютого 2021, 14:12

Для ефективного регіонального розвитку та плідного міжнародного партнерства слід залучити кращі європейські практики – і зосередити увагу на термомодернізації будинків. Це допоможе знизити витрати на опалення для українців. 

Про це під час брифінгу заявив Перший заступник Голови ХОДА Дмитро Бутрій.

“Під час Всеукраїнського Форуму “Україна-30. Платіжки” Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов розповів, що у структурі платіжки витрати на оплату послуг з теплопостачання займають 70% в опалювальний сезон, тому питання зменшення розміру цього платежу для українських родин за рахунок скорочення споживання теплової енергії та енергоефективність в цілому є стратегічним пріоритетом”, – зазначив Дмитро Бутрій.

Також він додав, що для реалізації цього завдання слід підходити комплексно, адже це довготривалий процес. Це і утеплення стін, і встановлення індивідуальних теплових пунктів та погодних регуляторів, і звичайно ж встановлення будинкових лічильників теплової енергії. Ці заходи дозволять значно скоротити обсяги споживання енергії у будинку і, як наслідок, зменшити цифри в платіжці. 

Так, в Україні вже діє урядова програма “Теплі кредити”, яка дозволяє мешканцям ОСББ економити на оплаті комунальних послуг до 50%. Нею вже скористалися чимало ОСББ, які зробили свої будинки енергоефективними.

Крім цього, до реалізації програми з енергоефективності залучаються і міжнародні партнери. Європейський інвестиційний банк виділив кредит у розмірі 300 мільйонів євро у рамках програми “Енергоефективність громадських будівель в Україні”. А ЄС всебічно сприяє підвищенню енергоефективності в Україні як у громадських, так і в житлових будинках.