В одному з підземних переходів Києва з’явився арт-об’єкт, присвячений кримським політичним в’язням

09 Лютого 2021, 13:50

У підземному переході грузинський художник Давид Кухалашвілі створив «тюремний коридор», аби кожен перехожий міг відчути ту атмосферу, в якій роками перебувають кримські в’язні путінського режиму. Стіни коридора пофарбовано у білий та блакитний кольори. На них по боках дуже реалістично намальовані металеві двері. На кожній з дверей «камер» розміщено QR-код, відсканувавши який можна буде ознайомитись з історією кожного з кримських бранців Кремля, яких ув’язнили через їхні політичні та релігійні погляди, а також за активну громадянську позицію.

Про це повідомляють у Представництві Президента України в АРК.

“У 2014 році Російська Федерація, після окупації, починала з переслідування окремих активістів постмайданівських ініціатив, постійно збільшуючи тиск на представників громадського суспільства та активістів кримськотатарського руху на території Кримського півострова.

Пізніше, переслідуванням піддалися ті, хто підтримував лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва у його бажанні повернутисяв Крим. Але найкритичнішим для тимчасово окупованого Криму стали 2018-2019 роки.

Так, у 2019 році одномоментно було затримано 27 осіб з числа активістів “Кримської солідарності”. Ми часто на міжнародних заходах говоримо про статистику, але за кожною цифрою стоїть конкретна людина. Із більшістю політв’язнів я знайома особисто, а деяких я можу назвати своїми друзями, як Сервера Мустафаєва.

Я запрошую всіх спуститися до підземного переходу на Європейській площі в місті Києві, що знаходиться між Національним центром «Українській дім» та Національною філармонією України та дізнатися про історії тих, хто продовжує боротьбу за деокупацію і право жити на своїй рідній землі та сповідувати рідну релігію”, – під час презентації розповіла заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Саме в такому повсякденному оточенні зараз знаходяться 98 кримчан – політичних бранців Кремля. Окупаційна влада РФ незаконно позбавила їх волі за надуманими звинуваченнями у тероризмі, екстремізмі та шпигунстві.
Цих людей утримують у жахливих умовах в місцях несвободи в Криму та РФ. Усі факти таких випадків аналітики “Крим-SOS” зібрали у дослідженні «Умови утримання кримських політв’язнів», переглянути повний текст можна тут: https://cutt.ly/9kzdl5f