Україна систематизує роботу з метою деокупації Криму

28 Лютого 2021, 20:44

У День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя ухвалено низку рішень, які підвищать ефективність заходів, спрямованих на відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, повернення контролю над тимчасово окупованим Росією Кримським півостровом.

Про це повідомляють в Міністерстві реінтеграції. 

Зокрема, оприлюднено Указ Президента України №78/2021 «Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», серед авторського колективу якого, до речі, команди Мінреінтеграції та Представництва Президента в АР Крим.

Указом сформовано Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту «Кримської платформи» та затверджено персональний склад Оргкомітету, до якого увійшов Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Серед важливих положень Указу – доручення Кабінету Міністрів України розробити та затвердити у шестимісячний строк Стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022 – 2032 роки, забезпечити виконання першочергових заходів щодо розвитку кримськотатарської мови, зокрема із затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

«Рішення щодо кримськотатарської мови по-справжньому історичне. Кримськотатарський народ ще у 1991 році задекларував перехід на латинську графіку, постанову з цього приводу ще у 1997 році приймала Верховна Рада АРК. Проте реалізовано це рішення не було. Зараз ми маємо чітке доручення Президента якнайшвидше затвердити алфавіт мови корінного народу на основі латинської графіки. Це відкриє можливість друкувати підручники для шкіл, готувати наукові твори, розвивати мову з допомогою сучасних технологій. Це чітка позиція Української держави, яку підтримують Меджліс кримськотатарського народу, громадське суспільство, академічна та наукова спільнота, а також кримськотатарські громади у різних країнах світу» – заявив віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков.

Резніков додав, що Мінреінтеграції вже проведено значну частину підготовчої роботи.