Суд продовжив дію запобіжних заходів херсонці, котра підозрюється у державній зраді

19 Лютого 2021, 13:36

Суддя Херсонського міського суду Валігурська подовжила термін обов’язків, покладених на Тетяну Кузьмич, вчительку російської мови, що підозрюється у співробітництві з державою-окупантом. 

Про це повідомляють кореспонденти IPC-Херсон із зали суду.

Засідання мало відбутися ще вчора, однак, на нього не з’явився жоден із захисників підозрюваної. Сьогодні ж адвокат Новицька взяла участь у розгляді справи за  допомогою відеоконференції, тому державний захисник Кузмич не знадобився.

 

Сторона захисту наполягала на зміні запобіжних заходів щодо Кузмич, мотивуючи це наявністю у неї хворих родичів, що потребують догляду. До того ж, сама колишня вчителька заявила, що носіння електронного браслету викликає в неї алергічну реакцію через неякісні матеріали, з яких його зроблено.

Захисниця Кузьміч Світлана Новицька в ході засідання назвала справу проти своєї підзахисної сфабрикованою та безпідставною.

В клопотанні захисту про зміну запобіжного заходу  було відмовлено. Тетяна Кузьмич продовжить носити електронний браслет як мінімум до 19 квітня поточного року. Також підозрюваній забороняється спілкуватися з певним колом осіб та самовільно виїжджати за межі міста Херсон. Крім того, документи Кузьмич залишаться на зберіганні у органів слідства, щоб унеможливити її виїзд за кордон. У разі невиконання цих обов’язків, підозрювану буде оштрафовано або накладено більш жорсткий запобіжний захід.

Коментувати рішення суду сама Кузмич відмовилась, посилаючись на відсутність у залі суду її адвокатів. Також підозрювана наполягала на проведенні засідання у закритому режимі без представників ЗМІ, в чому їй також було відмовлено.

Суд так і не зміг сьогодні розпочати підготовче засідання через відсутність всіх трьох адвокатів Кузмич, на присутності яких та наполягала.

Засідання було знову перенесено, цього разу раз на 9 квітня. 

Херсонська обласна прокуратура затвердила і направила до Херсонського міського суду обвинувальний акт щодо Тетяни Кузьмич, яка очолює ГО «Російська національна громада  “Русич”та раніше викладала в Херсонській академії неперервної освіти.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом Управління СБУ в Херсонській області під процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Як повідомлялося 5 жовтня 2020 року, затримана в серпні за підозрою в державній зраді Тетяна Кузьмич вийшла з СІЗО Херсона під заставу в 530 тис. грн.

Її адвокат не назвала благодійників, які заставу внесли.