Шахраї з Херсонщини продавали неіснуючі товари кримчанам

22 Лютого 2021, 18:50

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох мешканців Херсонщини, які через мережу Інтернет шахрайським способом здійснювали продаж неіснуючих товарів з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 3 ст. 190 КК України). Від таких дій тільки за останній рік постраждало понад 12 осіб, у тому числі мешканці тимчасово окупованого півострова. Обвинуваченими загрожує до восьми років позбавлення волі.
Про це повідомляють в Прокуратурі АРК.
Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачені у мережі Інтернет створили вебсайт-двійник (інтернет-магазин), ззовні схожий на офіційний вебсайт однієї з мережі українських ломбардів. На вказаний вебсайт спільники, узгоджуючи та координуючи свої дії, розміщували зображення з описом неіснуючої побутової, мобільної, комп’ютерної та іншої електронної техніки нібито з метою її продажу.
При отриманні вхідних заявок та дзвінків на придбання техніки, обвинувачені надавали завідомо неправдиві відомості про те, що вони є співробітниками мережі ломбардів, та вказували, що єдиною умовою купівлі товару є повна попередня оплата шляхом електронного переказу грошових коштів на банківські картки. Оскільки техніка коштувала суттєво нижче від середньоринкової вартості, покупці перераховували грошові кошти. З метою приховування своєї протиправної діяльності, обвинувачені реєстрували банківські картки на підставних осіб та щотижня змінювали номери телефонів.
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).

На Херсонщині двоє батьків за «спасіння» своїх дочок сплатили 70 тисяч гривень – наразі поліція встановлює особи спритних шахраїв.

Про це повідомляють в Нацполіції. 

22 грудня, близько 18:30 в Каховський відділ поліції звернулася 54-річна жінка. Вона розповіла, що її 80-річному батькові зателефонував незнайомець і під приводом не притягнення до кримінальної відповідальності дочки пенсіонера, шахрайським шляхом заволодів у останнього грошима в сумі 10 тисяч гривень.

Через 30 хвилин в Бериславський відділ поліції надійшло майже аналогічне повідомлення. Тут 58-річна жінка розповіла, що незнайомий співрозмовник повідомив батькові заявниці про те, що донька останнього знаходиться в лікарні та для її одужання необхідні гроші. В результаті шахраї заволоділи у літнього чоловіка грошима в сумі 60 тисяч гривень.

Поліція Херсонщини попереджає: на сьогодні “телефонне” шахрайство – один із найпоширеніших видів шахрайств.