Російські прикордонники не пропустили з Криму студентку в Херсон на навчання

12 Лютого 2021, 12:50

Окупаційна влада продовжує свавілля на тимчасово окупованому півострові. Так, днями російські прикордонники заборонили в’їзд на материрикову територію України дівчині, що збиралась здобувати вищу освіту в одному з херсонських ВИШів.

Про це повідомив на своїй сторінці в соцмережі ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський.

“Нещодавно отримав повідомлення від студентки, яка проживає в Армянську, що її не пропустили на територію України на адміністративному кордоні.

Потреба скласти сесію виявилась не достатньою підставою. Це мені нагадало Радянський Союз, коли, щоб виїхати за кордон, потрібно було отримати дозвіл на виїзд. Це неприпустиме обмеження прав, про яке треба казати на міжнародних майданчиках.

Дитина, родина з Криму ризикують власною безпекою, коли приймають рішення про навчання в Україні. Але ми готові й до таких викликів”, – зазначив Співаковський.

Також ректор ХДУ заявив, що його ВИШ дозволяє частині студентів, що опинились в складний умовах, навчатися у них дистанційно. 

За словами Співаковського, освітні центри “Крим-це Україна” – це можливість для дітей, які залишились на тимчасово окупованій території, мати доступ до якісної освіти та відчувати, що Батьківщина про них дбає.

“За ці роки ми мали 605 відповідних звернень від кримчан, які бажали навчатися у Херсонському державному університеті. 67 вступили до нас за цей час“, – підсумував Співаковський.