П’ять громад Херсонської області залишаються без призначених старост

21 Лютого 2021, 11:47

Станом на 18 лютого цього року у 44 (з 49) територіальних громадах Херсонської області призначено 206 старост. Не призначено старост у Долматівській та Новомиколаївській сільських територіальних громадах Скадовського району, Нововоронцовській селищній громаді Бериславського району, Любимівській селищній громаді Каховського району та Херсонській міській територіальній громаді Херсонського району.

Про це повідомляють в ХОДА.

Крім того, Бехтерській (Скадовський район), Горностаївській, Хрестівській, Новокаховській (Каховський район) територіальним громадам залишилось затвердити ще по одному старості, а  Скадовській міській територіальній громаді (Скадовський район)    двох старост у сільських населених пунктах громади.

Статус та повноваження.

Статус та повноваження старости визначаються статтею 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон). Відповідно до частин 1 – 3 цієї статті Закону:

  • староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови;
  • староста є членом виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за посадою і працює в ньому на постійній основі;
  • порядок організації роботи старости визначається цим та іншими законами, а також Положенням про старосту, затвердженим сільською, селищною, міською радою.

Перелік повноважень старости визначається частиною 4 вказаної статті Закону.

Територія компетенції старости.

Чинний Закон відносить затвердження старостинських округів до компетенції рад об’єднаних територіальних громад (див. ст. 1, ч. 3 ст. 26 Закону), так само, як і затвердження Положення про старосту.

Водночас, це не перешкоджає новообраним радам законно та якісно організувати діяльність старост на своїх територіях. Зокрема, з метою забезпечення належного представництва в ОМС старостами всіх сільських населених пунктів відповідної територіальної громади, сільські, селищні, міські ради можуть у рішенні про призначення старост визначити населені пункти або частину території територіальної громади, в яких представництво інтересів їх жителів здійснюється відповідним старостою.