Херсонців запрошують на презентацію скаутської організації “Пласт”

05 Лютого 2021, 15:55

В суботу, 6 лютого, о 15:00 в Херсонській обласній бібліотеці ім. Олеся Гончара усім охочим розкажуть про дитячу та юнацьку скаутську організацію “Пласт”.

Про це повідомляють на сторінці херсонського “Пласту” в соцмережі. 

Пласт — українська скаутська організація. Метою “Пласту” є сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді. “Пласт” виховує молодь як свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства.

Також “Пласт” є неполітичною та позаконфесійною організацією.

“Пласт” був створений у 1911 році, невдовзі після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом у 1907 році.

А вже 12 квітня 1912 року у Львові пластуни склали першу Пластову присягу. Серед засновників організації були д-р. Олександр Тисовський, Петро Франко (син Івана Франка) та Іван Чмола.

В основі назви “Пласт” лежить відповідник англійського Scout (розвідник), взятий за прикладом пластунів — козаків-розвідників. Гербом “Пласту” є трилиста квітка лілії — символ скаутського руху, відомий як Fleur-de-lis, — та тризуб, сплетені в одну гармонійну цілісність.

Для досягнення виховних цілей “Пласт” застосовує власну унікальну методу виховання. На відміну від більшості скаутських організацій світу, де членство завершується із досягненням 25-ліття, для членства у “Пласті” немає обмежень. Умовний віковий поділ передбачає 5 вікових категорії: пташата (до 6 років, можуть бути членами “Пласту” лише разом із своїми батьками), новаки (6-12 років), юнаки (12-18 років), старші пластуни (18-35 років) та пластуни-сеніори (від 35 років).