Завдяки камерам відеоспостереження на Херсонщині розкрили 5 вбивств, 50 шахрайств, 75 грабежів і розбоїв

16 Січня 2021, 13:55

Поліція Херсонщини продовжує впровадження на території обласного центру системи відеонагляду та відеоаналітики «Безпечне місто», яка створена за ініціативи поліції та є надзвичайно перспективною у реалізації безпекового простору, що турбує всіх громадян. За два роки дії програми поліцейські Херсонщини розшукали понад 300 автомобілів, розкрили 5 вбивств, 50 шахрайств, 75 грабежів і розбоїв. Збитки становлять понад 10 мільйонів гривень. 

Про це повідомляють в Нацполіції. 

Сьогодні в Херсоні функціонують 80 відеокамер, в області їх – 160, з яких 40 підключені до аналітичної системи, що розпізнає номер, марку, модель, колір автомобілів. Забезпечено інтеграцію до баз даних поліції ІП «Гарпун» щодо розшуку транспортних засобів, що надає можливість виявляти викрадені та розшукувані транспортні засоби в режимі реального часу. В рамках пілотного проекту на окремих відеокамерах опрацьовуються можливості ідентифікації людей за ознаками  зовнішності та одягу. Це величезний прогрес, враховуючи той факт, що раніше в Херсоні такі технології відеонагляду та відеоаналітики не застосовувалися.

У 2020 році до програми долучилися Білозерська ОТГ, м. Каховка, м. Генічеськ та Олешківська районна рада, де встановлено 44 відеокамери локальних систем відеоспостереження. У подальшому заплановано їх підключення до єдиної мережі відеокамер поліції.

Для цілодобової роботи з системою в главку поліції області працює Ситуаційний центр, який керує нарядами поліції у місті та реагує на заяви та повідомлення про злочини та події. Працівники поліції в режимі реального часу реєструють події та невідкладно направляють на місце найближчий наряд поліції. Це забезпечує максимальну швидкість реагування на подію, яка трапилась в тому чи іншому населеному пункті.

За останній час система допомогла у розкритті таких резонансних злочинів, як: спроба підпалу приміщенні синагоги іудейської релігійної общини у м. Херсон, затримання особи, яка шахрайським шляхом ошукала фермерів на суму 850 тисяч гривень та викрадення людини чотирма нападниками.

За інформацією системи “Прозоро” камери спостереження місцевому бюджету коштуватимуть мінімум 235 тисяч гривень.

Для порівняння тільки в місті Київі, в рамках програми “Безпечне місто”, встановлено 5823 камери зовнішнього спостереження.