Протягом 2020 року СБУ викрило 11 агентів російських спецслужб. Серед них — колишня працівниця ХОДА

03 Січня 2021, 11:43

Протягом 2020 року контррозвідка Служби безпеки України припинила діяльність 4 агентурних мереж та затримала 11 агентів російських спецслужб, трьох з яких – під час спроби вчинення диверсій і терактів на об’єктах критичної інфраструктури.

Про це повідомляють у Службі безпеки України. 

Загалом у 2020 році за матеріалами контррозвідки розпочато 288 кримінальних проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки.

Серед цих проваджень 76 стосуються державної зради, 50 – терористичної та диверсійної діяльності, 9 – посягань на територіальну цілісність і недоторканність України, 4 – шпигунства.

На Херсонщині було викрито цілу агентурну мережу, що збирала дані російським спецслужбам.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу СБУ.

Для виконання розв’язувальних завдань ФСБ екс-чиновниця залучила інших проросійськи налаштованих  жителів Херсона. Передачу розвідувальних даних вона здійснювала через завчасно  оговорені з куратором канали електронного зв’язку, а також під час особистих  виїздів  території Криму та в Москву.

Упродовж року також набули чинності 92 вироки, у тому числі 30 за державну зраду і 20 за терористичну діяльність.

Задокументовано порушення норм міжнародного права та достроково припинено акредитації 5 іноземних дипломатів.

Окрім того, контррозвідка СБУ активно працювала у сфері охорони державної таємниці: у 111 випадках скасовано допуск до неї, 125 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Також викрито 289 фактів іноземного громадянства серед представників органів влади і управління, в т.ч. секретоносіїв.