У Мінреінтеграції планують створити спеціальні віртуальні номери телефонів для мешканців ТОТ

26 Січня 2021, 13:09

Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розглядаються можливості впровадження сучасних телекомунікаційних платформ, в тому числі – послуг мобільних операторів, які б дозволили мешканцям тимчасово окупованих територій України за допомогою мобільного Інтернету або Wi-Fi та з використанням мобільного додатка приймати і здійснювати дзвінки (голосові та відеодзвінки), отримувати та відправляти SMS-повідомлення. 

Про це повідомляють в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

«Внаслідок тимчасової окупації Росією частини території України, провадження діяльності мобільних операторів в окупованих районах унеможливлена. Це значно ускладнило комунікацію з громадянами України, які проживають на ТОТ.

Мешканці ТОТ позбавлені можливості безперешкодного доступу до державних сервісів та електронних послуг, що надаються з використанням мобільного номера заявника (адміністративні, банківські, медичні послуги).

Відсутність можливості бути на зв’язку є одним з чинників, що викликають занепокоєння у абітурієнтів, батьки яких залишаються на ТОТ, коли діти розмірковують про вступ до закладів вищої освіти в інших регіонах України», – зазначив заступник Міністра з питань реінтеграції ТОТ Снавер Сейтхалілєв.

Одним з ймовірних варіантів розв’язання цієї проблеми є технологія віртуального мобільного номера (без наявності фізичної SIM-карти).

Мінреінтеграції звернулося до мобільних операторів щодо можливості створення спеціального тарифу для мешканців тимчасово окупованих територій України. Це може стати гарним проєктом для соціально відповідального бізнесу, який направлений на допомогу нашим громадянам з ТОТ.

«Спрощення доступу наших громадян на ТОТ до адміністративних послуг і сервісів є одним з пріоритетів Міністерства.

Наразі спільно з Мінцифрою відбувається розгортання сервісу «єМалятко», у додатку «Дія» вже в наявності довідка ВПО, здійснюються інші проєкти. Ми очікуємо, що віртуальний мобільний номер створить додаткові можливості для реінтеграції наших людей. Після отримання відповідей мобільних операторів ми зможемо детально оцінити потенціал цього рішення і визначимо подальші кроки», – повідомив Сейтхалілєв.