Страх захворіти на коронавірус серед українців зменшується – Соціологи

25 Січня 2021, 15:15

В українців знизився рівень хвилювання через те, що вони чи їхні близькі захворіють на коронавірус. Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 14-16 січня. 

  • Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 14-16 січня 2021 показали, що 51% респондентів часто цікавляться новинами про коронавірус, 26% цікавляться ними іноді, 12% – рідко. Взагалі не цікавляться цією інформацією 10% опитаних. Більше інтересу до таких новин проявляють люди старших вікових груп. В динаміці актуальність новин про коронавірус поступово знижується.

 

  • У порівнянні з попередніми хвилями опитувань, знизився рівень хвилювання через те, що респонденти особисто або їхні близькі захворіють на коронавірус. Так, через те, що особисто захворіють на COVID-19 хвилюються близько 40% (у листопаді 2020 року – 57%). Щодо можливого захворювання близьких і рідних хвилюються 78% (у листопаді – 87%). Більше занепокоєння з приводу можливого захворювання висловлюють літні опитані та жінки.

 

  • 16% респондентів вважають, що вже перехворіли або хворіють COVID-19. 80% респондентів вважають, що не хворіли. 4% не змогли відповісти на питання. Щодо тих, хто зазначив, що перехворів, більшість зафіксовано в містах у середній віковій групі (30-59 років).

 

  • Введення локдауна з 8 по 24 січня 2021 підтримують 51%, протилежної думки – 46%. Підтримка цієї ініціативи серед населення знизилася (у грудні підтримували 56%). 40% вважають, що дане введення карантину зменшить рівень захворюваності (у грудні – 52%). 55% – протилежної думки. Навіть серед тих, хто підтримує локдаун, третина не вважає його ефективним. Більше висловлюються на користь цієї ініціативи літні люди, жінки і ті, хто боїться захворіти.  

 

  • Чи готові робити щеплення від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках – 39%, не готові – 56%. За умови, що щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватися – 43% (не готові – 52%). Підтримка безкоштовної вакцинації в динаміці впала (у листопаді безкоштовні щеплення підтримували 55%). Проте кількість тих, хто готовий зробити щеплення платною вакциною, дещо зросла. Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, жителів малих міст і тих, хто не боїться захворіти.

Вибіркова сукупність: 1600 респондентів у віці від 18 років і старше. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 2,4%. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Терміни проведення: 14-16 січня 2021.