МОЗ заблокувало роботу ДП “Медичні закупівлі”. Чим це загрожує українським пацієнтам?

05 Січня 2021, 14:51

Міністерство охорони здоров’я України  не затвердило Тимчасовий план використання бюджетних коштів на 2021 рік, що був заздалегідь надісланий на МОЗ. Без погодження фінансового забезпечення зі сторони МОЗ України, від початку січня 2021 року, робота ДП заблокована.

Про це повідомляють в ДП “Медичні закупівлі  України”.

“Від початку 2021 року ДП “Медичні закупівлі України” не має фінансування для здійснення своєї операційної діяльності.

Ми не можемо:

? приймати та розвозити товари. Це стосується ліків та медвиробів, що закуплені за державними програмами МОЗ України. Зокрема, за такими напрямками як дитяча та доросла онкологія, дитяча та доросла гемофілія, ДЦП, розсіяний склероз, АРВ терапія, препарати для лікування дихальних розладів новонароджених тощо.

?це також стосується засобів індивідуального захисту та товарів, що закуплені для протидії COVID-19, зокрема захисних костюмів та халатів, медичних масок, експрес-тестів на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 та лікарських засобів;

? продовжувати збір інформації про залишки медичних товарів на місцях, а також збирати дані, що необхідні для формування національної статистики щодо протидії COVID-19. Ці дані використовуються Кабінетом Міністрів України та Радою національної безпеки і оборони України для планування ефективної боротьби з поширенням хвороби.

? підписувати та обмінюватися документами з логістичним партнером, постачальниками, Державною казначейською службою України, Міністерством охорони здоров`я та іншими структурами, з якими ми взаємодіємо в операційній діяльності.

? проводити антикорупційну експертизу контрагентів.
Це не вичерпний перелік тих процесів, які заблоковані через зволікання МОЗ України із затвердженням фінансового забезпечення держпідприємства”, – йдеться в повідомленні.

На фото Арсен Жумаділов

Генеральний директор ДП “Медичні закупівлі України” на своїй сторінці у соцмережі повідомив, що  “це не тільки питання закупівель цього року. Це також питання безперервності поставок та відвантажень ліків та засобів індивідуального захисту, встановлення медичного обладнання в опорних лікарнях країни, роботи інформаційно-аналітичних систем тощо”.
Раніше повідомлялось, що ДП “Медзакупівлі України” уклало договір на закупівлю вакцини проти COVID-19 . Виробник вакцини – компанія Sinovac Biotech, договір укладено з дистриб’ютором компанії в Україні, який має ексклюзивну дистриб’юторську угоду із виробником.
Кількість доз вакцини CoronaVac до закупівлі – 1 913 316. Відповідно до положень договору, перша партія у 700 тисяч доз мала бути поставлена до кінця першого кварталу 2021 року.