Представництво Президента України в АРК оприлюднило списки незаконно працюючих в Криму археологів

11 Грудня 2020, 14:04

Представництво Президента України в АР Крим публікує перелік фізичних та юридичних осіб, причетних до незаконних дій з культурною та археологічною спадщиною на території Кримського півострова, а також осіб, яким Міністерством культури РФ незаконно видавалися дозволи (відкриті листи) на право проведення робіт з виявлення та вивчення об’єктів археологічної спадщини на території Кримського півострова протягом 2014 – 2020 років.
Про це повідомляють в представництві президента України в АРК.
У списку, переданому Представництвом Президента України в АР Крим до Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, 54 юридичні особи, 63 фізичні особи, які причетні до незаконних дій із культурною спадщиною. Це керівництво державних органів, музеїв, музеїв-заповідників, організацій, які здійснювали незаконні реставраційні роботи. Ще 136 осіб увійшли до списку через те, що отримували незаконні відкриті листи з дозволом на розкопки, виявлення та вивчення об’єктів культурної спадщини на території Криму протягом 2014 – 2020 років.
“У Представництві Президента України в АР Крим напряму захисту культурної спадщини приділяється велика увага, адже для нас важливо зберігати Кримський півострів таким багатим культурно і історично, яким він був до початку збройної агресії та тимчасової окупації.
Політика Російської Федерації порушує норми міжнародного права, оскільки на території тимчасово окупованого півострову здійснюються не тільки розкопки і виявлення нових об’єктів культурної спадщини, але й вивозяться на територію Російської Федерації об’єкти культурної спадщини з тимчасово окупованого Кримського півострову.
Фактично російські окупанти позбавляють кримчан можливостей мати доступ до власної історії та культури,  – коментує інформаційну довідку щодо ситуації з культурними цінностями та археологічною спадщиною на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та місті Севастополя заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Дар’я Свиридова.
Списки осіб та деталі за посиланням: http://www.ppu.gov.ua/white_papers/