В Міноборони повідомили про реорганізацію, приватизацію та ліквідацію частини своїх підприємств до 2022 року

17 Листопада 2020, 12:43

Фото IPC-Херсон

42 державних підприємства Міністерства оборони України буде реорганізовано, 5 – передано на приватизацію у Фонд державного майна України. Ще 44 держпідприємства Міноборони підлягають ліквідації. Це передбачено стратегією реформування об’єктів держвласності зі сфери управління оборонного відомства. 

Про це повідомляють в Міністерстві оборони України. 

“Підприємства, що плануються до реорганізації, важливі для оборонного відомства, адже спроможні економно, якісно та ефективно працювати на потреби Збройних Сил. У секторі задіяні тисячі висококваліфікованих вузькопрофільних спеціалістів.

Завдання керівництва Міноборони вчасно завантажувати держпідприємства замовленнями в інтересах Збройних Сил та забезпечувати їх належне фінансування, аби йти в ногу з часом у питаннях технічного оснащення, підвищення кваліфікації працівників та програмних рішень.

Ті ж держпідприємства, діяльність яких безпосередньо не пов’язана із майбутніми потребами сектору оборони, сплановані до передачі на приватизацію у Фонд держмайна. Слід також враховувати, що 15 підприємств Міноборони знаходяться на тимчасово окупованій території у Криму.

Наразі Міністерством оборони України видано наказ, розроблений Комітетом реформ, що регламентує аспекти реформування держпідприємств оборонного відомства. Затверджено Перспективний перелік суб’єктів держвласності, що задіяні у виконанні найважливіших функцій у рамках реформування сектору оборони.

Також у відомстві офіційно формалізовано перспективну схему функціонального управління об’єктами держвласності, що належать до сфери управління Міноборони. Планується, що до 2022 року у сфері управління Міноборони залишиться 42 держпідприємства, з яких 40 – у функціональному управлінні Головного управління майна та ресурсів, а 2 – Головного управління розвідки Міністерства оборони України“,- йдеться в повідомленні.

В наступному році Уряд планує виділити армії 22,7 млрд грн на закупівлю, модернізацію та ремонт військової техніки.

Про це повідомляють на Українському мілітарному порталі, посилаючись на вдодаток до проекту Державного бюджету України.

Майже всі ці кошти планується виділити з основного, а не спеціального фонду.

Стільки ж було передбачено на ці цілі і в 2020 році.

 

Загалом, Міністерству оборони України планують профінансувати на рівні 116,094 млрд грн ( у 2020 було на 120 млн більше – 116,217 млрд).

Тобто, фінансування армії планується лишити номінально на тому ж рівні, що і в 2020 році без урахування інфляційних процесів.

При тому Міністерство фінансів поширило інформацію про збільшення витрат на оборону з 246 до 267 млрд грн.

Втім, очевидно це зростання відбулося за рахунок інших силових структур.

МВС отримає на 3 млрд більше (85,862 млрд грн), ніж в 2020 (82,036). СБУ має приріст теж майже на 3 млрд грн (14,746 млрд грн проти 11,971 млрд в 2020 році). Служба зовнішньої розвідки матиме майже 4 млрд грн замість 2,366 в минулому році. ГУР МОУ теж отримає дещо більше ніж цьогоріч – 3,981 млрд грн замість 3,565 в 2020-ому. ДССЗЗІ отримає на 1,5 млрд більше ніж минулого року. Дещо зросли і витрати УДО, РНБОУ, ДКАУ. Можливо до узагальненої суми витрат на оборону також додали фінансування новоствореного Бюро економічної безпеки та Міністерства стратегічних галузей.