В Криму розпочато щонайменше 73 судових проваджень з метою виселення мешканців з незаконно “націоналізованого” житла

24 Листопада 2020, 11:44

Після широкомасштабної незаконної «націоналізації» українського державного, муніципального і приватного нерухомого майна в тимчасово окупованому Криму, окупаційні структури Російської Федерації у 2016 році ініціювали ретроспективну перевірку законності виділення соціального та іншого державного житла, наданого мешканцям Криму до початку окупації.

Про це повідомляють в Представництві Президента України в АРК. 

За результатами вищезгаданої перевірки, Російською Федерацією впродовж 2016-2019 років було ініційовано щонайменше 73 судові провадження з метою виселення осіб, які почали проживати у соціальному та іншому наданому державою житлі задовго до окупації Криму.
На цей момент, щонайменше у 45 справах було прийнято рішення щодо виселення без виплати компенсації та надання альтернативного житла. Наприклад, відповідно до т. зв. «рішення» т. зв. «Верховного суду Криму» було незаконно виселено колишнього викладача професійно-технічного училища в м. Євпаторії з державної службової квартири в соціальному гуртожитку, в якій він мешкав разом із трьома членами своєї сім’ї з 1990 року.
“Такі дії держави-агресора є серйозним порушенням міжнародного права, відповідно до якого кожна людина повинна володіти певним ступенем гарантій користування житлом, а також забороняється ретроспективне застосування норм законодавства, за попередній період” – коментує Перша заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Дар’я Свиридова
Управління верховного комісара ООН з прав людини та Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission опублікували інформаційну записку, в якій закликають владу Російської Федерації у Криму дотримуватися права всіх кримських мешканців на достатнє житло і забезпечити, щоб надання доступу до соціального житла відповідало принципові недопущення дискримінації.