США передасть ВМС України сучасне водолазне спорядження

27 Листопада 2020, 16:30

 Ухвалено рішення, що наступного року в межах міжнародної військової допомоги наші партнери зі США передадуть ВМС України сучасні автоматизовані засоби протимінної безпеки, зокрема локатори бокового огляду, а також інше сучасне водолазне спорядження. Стосовно локаторів бокового огляду, це спеціальне обладнання дуже високої якості, з його допомогою значно полегшується важка праця водолазних підрозділів з пошуку, ідентифікації та знищення вибухонебезпечних предметів в акваторії моря.

Про це повідомляють в Міністерстві оборони України. 

” Пошуково-рятувальне забезпечення – один із важливих напрямків діяльності Військово-Морських Сил ЗС України. Головний пріоритет пошуково-рятувальних сил флоту – це бути в постійній готовності до пошуку та рятування постраждалих у морі. У разі виникнення екстрених ситуацій вміти швидко, а головне – ефективно надати допомогу аварійним об’єктам: кораблям, суднам, підводним човнам та літальним апаратам, які зазнали лиха в морі. Не менш актуальним є розвиток водолазних підрозділів, зокрема спеціальних, та їхня здатність ефективно виконувати водолазні роботи різного спектру,” ‒ розповів тимчасовий виконувач обов’язків начальника пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 2 рангу Леонід Бурлака.

На флоті активно працюють у напрямку нарощування спроможностей та досягнення взаємосумісності водолазних підрозділів ЗС України із водолазними підрозділами провідних країн світу в сучасних умовах за міжнародними стандартами. Зокрема, важливим майданчиком активного співробітництва є щорічні українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» із залученням держав-членів та партнерів НАТО.

Важливим аспектом нарощування можливостей пошуково-рятувального забезпечення стало включення торік до складу ВМС України пошуково-рятувального судна «Олександр  Охрименко». Подібного універсального судна в національних ВМС ніколи не було. Можливості та тактико-спеціальні характеристики судна дозволяють залучати його до проведення пошуково-рятувальних робіт у морі з наданням допомоги аварійним надводним кораблям, підводним човнам та літальним апаратам, рятування екіпажів та буксирування пошкоджених об’єктів. Наприклад, під час виникнення на аварійних об’єктах пожежі чи пошкоджень корпусу з надходженням забортної води, судно має необхідні засоби та обладнання для їх усунення.

Також наступного року в межах матеріально-технічної допомоги від США  український флот має отримати водолазні барокамери стаціонарного, мобільного та контейнерного типу, сучасне водолазне спорядження замкнутого та напівзамкнутого типу дихання для забезпечення потреб спеціальних підрозділів ВМС, а також швидкохідні надувні човни різного розміру.