ОПОРА повідомляє про незаконну агітацію та брак матеріально-технічного забезпечення ДВК під час другого туру виборів в Херсоні

17 Листопада 2020, 15:21

15 листопада, у день повторного голосування за Херсонського міського голову, спостерігачі ОПОРИ фіксували брак матеріально-технічного забезпечення ДВК, порушення правил поведінки виборців на дільницях та агітацію у день виборів.

Про це   розповів Євгеній Гладкий, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області .

Біля кількох виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ зафіксували осіб, які проводили опитування.

На бейджах інтерв’юерів, які збирають дані для екзит-полів, була написана назва громадської організації «Регіональна платформа «Нам тут жити!».

Таку ж назву має політична партія «Нам тут жити!», яка є суб’єктом висування кандидата на посаду міського голови Херсона Ігоря Колихаєва. Використання назви чи символіки партій може розцінюватися як агітація. У день виборів агітація заборонена. Після звернення до організаторів опитування з бейджів прибрали назву організації.

У день голосування всі виборчі дільниці у Херсоні запрацювали вчасно – о 08:00.

Перші виявлені спостерігачами порушення стосувалися браку матеріально-технічного забезпечення ДВК. На деяких дільницях була недостатня кількість кабінок для таємного голосування та виборчих скриньок.

Під час спостереження спостерігачі повідомляли про дільниці, які є недоступними для маломобільних груп населення. А саме виборчі дільниці №650740, №650702, №650715, №650727, №650675.

Дільниця вважається доступною у випадку наявності ключових факторів: розташування на 1-му або нульовому поверсі, наявності нормативного пандуса та поручнів, у приміщенні відсутні будь-які перешкоди для виборців, пересування по шляху слідування до будівлі є безперешкодним.

Загалам відділ комунікації поліції у Херсонській області повідомив, що у 15-го листопада до поліції надійшло 27 заяв та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. 11 повідомлень стосувалися незаконної агітації, 3 – незаконного опитування, 9 – конфліктних ситуацій та інших порушень на ДВК, 2 – підкупу виборців, 1 – знищення або псування бюлетеня та спробі винесення бюлетенів.