Німецький банк розвитку KfW надасть 25,5 мільйонів євро для побудови житла для ВПО

18 Листопада 2020, 13:32

Уряд схвалив грантову та проєктну угоди між Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву та німецьким державним банком розвитку KfW (нім. Kreditanstalt für Wiederaufbau — кредитна установа для відбудови) на надання 25,5 мільйонів євро для реалізації проєкту  «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та уповноважив віцепрем’єр-міністра України Олексія Резнікова підписати її.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України. 

Цими угодами визначатиметься порядок та умови надання коштів, порядок їх використання, механізми залучення фінансової установи, відповідальність за неналежне виконання умов договору.

Мета проекту – забезпечення житлом громадян України, які були вимушені покинути свої домівки через збройну агресію Російської Федерації. 

Передбачається, що в середньому ВПО зможуть отримати пільгові кредити під пільгові умови – 3 %річних із розрахунком 63 кв. м. загальної площі на сім’ю. В рамках реалізації Угоди в 2021 – 2022 роках планується забезпечити житлом приблизно 680 сімей з числа ВПО.

Як відомо, угода між Урядом України та Урядом ФРН про фінансове співробітництво для реалізації проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» була підписана  3 червня 2020 року Віцепрем‘єр-міністром України – Міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Резніковим та Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анкою Фельдгузен.

Станом на 16 листопада 2020 року, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, взято на облік 1 458 181 переселенець з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.

Починаючи з 2014 року, Україна перебуває в стані неоголошеної війни. Частина її території незаконно анексована сусідньою державою, частина тимчасово окупована цією ж державою-агресором, на частині ведуться бойові дії. Майже півтора мільйона громадян України вимушені були покинути свої домівки і виїхати на підконтрольну Українській владі територію в пошуках захисту, а часто і просто порятунку.