Бронекатери «Нікополь» та «Бердянськ», а також буксир «Яни Капу» будуть відновлені вже цього року

26 Листопада 2020, 19:19

Пріоритетним напрямком роботи для ВМС України стало відновлення боєздатності двох малих броньованих артилерійських катерів «Нікополь» та «Бердянськ», а також рейдового буксира «Яни Капу», які були зухвало атаковані та захоплені Російською Федерацією поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

Про це повідомляють в Міністерсві оборони України. 

“Це був, певним чином, новий досвід, оскільки ми вперше зіткнулися з проблемою усунення саме бойових ушкоджень наших катерів, які були отримані під час обстрілу авіацією й кораблями РФ та в подальшому розграбовані. Фахівцями судноремонтного підприємства вдалося повністю відновити катер «Нікополь», зокрема конструкцію корпусу, системи й механізми.

На «Бердянську» проведено більшу частину ремонтних робіт, що забезпечить у подальшому відновлення спеціального обладнання. Крім того, проведено ремонтні роботи на рейдовому буксирі «Яни Капу», – розповів Заступник начальника озброєння Командування логістики Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Євгеній Шульженко.

Також повідомляється, що  протягом поточного року з метою відновлення технічної готовності та підтримання справності наявного корабельно-катерного складу ВМС України на судноремонтних підприємствах України було розміщено для проведення ремонту 12 бойових кораблів та катерів, а також 9 суден забезпечення.

Вкрай важливим для Командування ВМС ЗС України було забезпечити бойову готовність корабельно-катерної групи флоту на Азовському морі. Зокрема, бронекатерної групи, яку цього року було додатково переміщено для виконання завдань на Азов.

Актуальним завданням стало відновлення технічного стану двох навчальних катерів «Нова Каховка» та «Чигирин». Адже вони, разом із катером «Сміла», входять до ланки навчальних катерів національного військового флоту, головне призначення яких – забезпечення проведення морської практики та підвищення практичної складової навчально-виховного процесу курсантів Інституту ВМС Національного університету «Одеська морська академія».