У кого з проросійських політиків найбільше інтернет тролів? Дослідження Internews та UkraineWorld

02 Жовтня 2020, 12:52

Фото UkraineWorld

Організація Internews провела дослідженя, в якому  розглянуло  консолідовану поведінку інтернет тролів та ботів, спрямовану на (дез)інформування аудиторії, та виявляємо мережі фейкових акаунтів, які є тими «інформаційними солдатами», що їх використовують проросійські та антизахідні гравці у своїй інформаційній війні.

Про це повідомляють у Internews.

Загалом під час аналізу, було викрито такі підрозділи інтернет тролів та ботів, що розповсюджують проросійські ідеї:

  • Понад 300 тисяч імовірних тролів просували ідеї Віктора Медведчука у Twitter.
  • Майже 80% підписників Шарія у Twitter (з вибірки дослідження) мають ознаки тролів.
  • Понад 80% Twitter-підписників Дубінського (з вибірки дослідження) мають ознаки тролів.

У  дослідженні було з’ясовано , що Анатолій Шарій користується масовою підтримкою проросійських або розташованих у Росії тролів, повідомляє портал Ukraineworld. Його твіти зазвичай поширюються акаунтами, що публікують (переважно перепощують) проросійський, пропутінський та антизахідний контент.

“Ми проаналізували 200 акаунтів, що належать підписникам, які нещодавно приєднались до Шарія (станом на липень 2020 року), за допомогою Botometer — онлайн-інструмента, який допомагає визначити потенційних тролів/ботів.

З цих 200 акаунтів нещодавніх підписників Шарія тільки 45 (22.5%) виглядають як акаунти «звичайних» людей. 72 ймовірно є тролями/ботами (мають оцінку 2,5 та вище відповідно до Botometer); 83 є неактивними акаунтами переважно без діяльності та часто без світлин користувача. Найчастіше вони не вели жодної діяльності у липні 2020 року, коли ми їх помітили — і жодної діяльності через два місяці, у вересні. Якщо це тролі, тоді це «сплячі тролі», яких переважно використовують для збільшення чиєїсь аудиторії у соцмережах.

Тролів з російськими зв’язками також використовують колишні соратники Януковича, такі як Андрій Портнов або Олена Лукаш.

Зокрема, Андрій Портнов – колишній союзник Януковича та теперішній рупор антизахідного порядку денного в Україні – прагне збільшити свою аудиторію за допомогою тролів, які вкрай інтенсивно твітять – ледь не цілодобово.

У нашому цьому дослідженні знайшли акаунти, пов’язані з Портновим, що публікують твіти з надлюдською швидкістю та регулярністю: деякі з них до 70, 100 або навіть 180 твітів на день!

Олександр Дубінський є одним з ключових інформаційних союзників олігарха Ігоря Коломойського. Будучи народним депутатом від партії «Слуга народу», Дубінський використовує агресивну риторику на адресу прихильників прозахідної орієнтації України, називаючи їх «соросятами». UkraineWorld проводив дослідження цієї риторики у своїх регулярних дайджестах.

Наш аналіз понад 200 акаунтів підписників Дубінського у Твіттері, проведений за допомогою Botometer, демонструє надзвичайно велику частку (47%) підозрілих акаунтів з оцінкою вище 2,5 (тобто середньою чи високою ймовірністю, що перед нами — троль чи бот). 36% акаунтів не мають стрічки, що також свідчить про високу ймовірність того, що це тролі. У сукупності, близько 83% підписників Дубінського з нашої вибірки можуть бути ботами або тролями. Лише 17% є акаунтами звичайних користувачів.

Існує зв’язок між фейковими прихильниками та справжніми прихильниками. Фейкові прихильники допомагають антизахідним гравцям зробити їхні наративи більш помітними у соціальних мережах та отримати справжніх прихильників. Ще більш важливим, однак, є те, що така несправжня поведінка спрямована на введення в оману, створюючи враження, що меседжі, які вони надсилають, подобаються та поширюються справжніми людьми”, – повідомляють у UkraineWorld.

Обман, яким користуються антизахідні гравці в Україні, стосується не тільки контенту, а й способу його донесення до поширення. Вони не тільки поширюють фейкову інформацію — вони також використовують фейкових прихильників. У промислових масштабах.

Повний текст дослідження за посиланням.