Розвивати туризм на острові Джарилгач тепер планують згідно з розробленою концепцією

09 Жовтня 2020, 11:23

ФОТО Укрінформ

Питання розвитку національного природного парку «Джарилгацький»  розглянули сьогодні під час установчого засідання профільної робочої групи при обласній державній адміністрації. Участь у заході взяв заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, який наразі перебуває на Херсонщині.

Про це повідомяють у ХОДА.

Концепція має містити підходи щодо вирішення таких актуальних питань як можливість розширення території національного природного парку “Джарилгацький”, встановлення відповідного природоохоронним потребам зонування та регульованого відвідування його туристами.
«Ці пропозиції будуть спрямовані на створення умов для всебічного розвитку природного парку й унікальної туристичної локації – острова Джарилгач. Протягом найближчих тижнів буде напрацьована Концепція, яка передбачатиме, з одного боку, захист природно-заповідного фонду, а з іншого – створення необхідних умов для відвідування острова туристами», – зауважив Юрій Гусєв.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець

Варто зазначити, що одна з основних проблем, які мають бути вирішені, стосується права користування земельними ділянками. Так, з 10 тисяч гектарів землі загальної площі парку у його постійне користування надано лише 805 гектарів. На решті ж земель адміністрація парку лише здійснює кoнтpoль зa дoтpимaнням пpиpoдooxopoннoгo зaкoнoдaвcтвa, але користувачем земель є державне підприємство «Скадовське досвідне лісомисливське господарство».
«Єдиний шлях розвитку Джарилгача – передача повністю 10 тисяч гектарів до сфери управління національного природного парку «Джарилгацький». Коли будуть оформлені всі документи, цю територію можна буде розвивати. І найголовніше – буде відповідальна особа за реалізацію напрацьованої й узгодженої Концепції», – наголосив Руслан Стрілець.
Треба відзначити, що острів Джарилгач в літку 2020 року став однією з найчастіше відвідуваних локацій в Херсонській області. Це понесло за собою певний негатив, адже інфраструктура острову не разрахована на велику кількість туристів, до того ж збільшення присутності людини може вплинути на природоохоронний фонд парку “Джарилгацький”.