До поліції Херсонщини надійшло 280 заяв про порушення виборчого законодавства

24 Жовтня 2020, 10:21

У період із 5 вересня по 24 жовтня 2020 року загалом надійшло 230 заяв та повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Про це повідомляють у Нацполіції.

Відповідно до частини 7 статті 23 «Публічність і відкритість виборчого процесу» Виборчого кодексу України, органи Національної поліції України за день до дня голосування оприлюднюють на офіційних веб-сайтах попередні відомості про кількість зареєстрованих звернень про порушення виборчого законодавства під час відповідного виборчого процесу та роз’яснення відповідальності за порушення законодавства про вибори.

Усього органами поліції складено 31 протокол про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 14 кримінальних проваджень: 8 відкритих за фактами порушення виборчого законодавства,  6– пов’язаних з виборчим процесом.

Так, слідчі Головного управління Національної поліції Херсонської області під процесуальним керівництвом прокуратури Херсонської області та за оперативного супроводження СБУ в Херсонській області викрили 23-річну жительку Херсона, яка штучно збільшувала кількість виборців у межах окремої виборчої дільниці.

Поліцейські встановили, що зловмисниця знаходила людей, які перебували в скрутному матеріальному становищі, та за грошову винагороду пропонувала здійснити зміну виборчої адреси громадян. Жінка використала до 200 електронних цифрових підписів громадян для подачі заяви до Державного реєстру виборців про зміну місця голосування.

Крім того, поліцейські перевіряють інформацію про можливі подібні правопорушення на території інших районів області.