USAID витрачає на проекти допомоги в Україні 200 млн доларів на рік

16 Вересня 2020, 13:04

Агентство США з міжнародного розвитку витрачає на проекти допомоги в Україні 200 млн доларів на рік. Про досягнення та плани USAID в Україні “Голосу Америки” розповів новий директор Місії USAID в Україні та Білорусі Джим Хоуп.

“USAID – лише одна з частин значно більшої програми допомоги Сполучених Штатів Україні. США також допомагає в сфері розвитку, оборони, дипломатії. Наша агенція – частина цього великого пакету. Місія USAID в Україні – одна із найбільших в світі. До неї прикута велика увага і керівництво приділяє велику увагу програмам в Україні. Наші пріоритети – це пріоритети України. Ми працюємо в рамках стратегічного партнерства з урядовими інституціями, громадянським суспільством, приватними компаніями.

Ми відповідаємо на потреби, визначені українцями. Насамперед наш головний фокус – процес реформування. В особливості демократичних реформ, а також тих, що спрямовані на економічне зростання та покращення інвестиційного клімату та підтримку українського бізнес-середовища. Щоб бізнеси могли випускати товари кращої якості і конкурувати на світових ринках. Ми також тримаємо фокус на проектах сприяння охороні здоров’я громадян.

В Україні ми дуже тісно співпрацюємо із українським урядом, щоб допомогти у пошуку відповіді на цю пандемію.

Разом з іншими ініціативами американського уряду ми вже надали допомоги на майже 50 мільйонів доларів. З них 29 мільйонів доларів було виділено з бюджету USAID, щоб допомогти українським установам протистояти цій жахливій пандемії.

Для прикладу, що ми підтримуємо: ми працюємо із клініками, лабораторіями і медичними установами, які працюють над недопущенням поширення інфекції, проводять тестування. Ми підтримали інформаційні кампанії в соціальних мережах і ЗМІ, щоб люди краще розуміли, як не заразитися цією хворобою. В українських школах з’явилися плакати і інші інформаційні матеріали на цю тему.

Інший пріоритет – протидія дезінформації та подолання наслідків російської агресії на Сході. Це зараз дуже важливі теми. Вони у нашому фокусі. Ми вже залучили 130 мільйонів доларів на різноманітні проекти у Східній Україні щоб допомогти з відновленням економіки, надати гуманітарну допомогу постраждалим. Це все програми, які ми продовжимо виконувати.

Тільки через USAID наш бюджет за різними напрямками близько 200 мільйонів доларів на рік. Він залишається незмінним останні декілька років і розраховуємо, що він буде таким у майбутньому. Це досить суттєва щорічна інвестиція, якою ми підтримуємо близько 50 проектів.