На сьогодні до Нацполіції надійшло вже 330 заяв, пов’язаних з порушенням виборчого процесу

19 Вересня 2020, 11:24

Станом на  18 вересня,  по всій території України,  зареєстровано 330 заяв та повідомлень, пов’язаних з порушенням виборчого процесу. До ЄРДР внесено відомості щодо 34 кримінальних правопорушень, з яких 9 за ст. 160 ККУ «Підкуп виборця». 

Про це повідомив голова  Нацполіції Ігор Клименко. 

Він наголосив, що поліція  невідкладно реагуватиме на спроби створення мереж агітаційних сіток, які потенційно можна використати для скуповування голосів виборців.

” Потужним фактором для здійснення махінацій з результатами голосування є використання спрощеного механізму зміни виборчої адреси. Так, з 98 тисяч випадків зміни виборчої адреси напередодні місцевих виборів, близько 30 тисяч викликали увагу поліції  аномальним збільшенням кількості виборців в окремих адресах або виборчих ділянках. Наразі розпочато 10 кримінальних проваджень за фактами відповідних порушень», – додав голова Нацполіції.

Також, як під час наради заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, порядок на виборчих дільницях у день голосування в Україні забезпечуватимуть 136 тисяч  правоохоронців. 

«Я бачу два основних напрямки роботи під час забезпечення правопорядку виборчого процесу. Це превентивна робота та підготовка особового складу. Основний тягар ляже на Національну поліцію. Головне завдання поліцейських – виявлення адміністративних та кримінальних правопорушень і доведення їх до суду. Загалом до несення служби з забезпечення правопорядку під час виборів буде залучено майже 136 тис. правоохоронців», – сказав Сергій Яровий.

Чергові місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жвтня 2020 року.