Кримські поліцейські викрили групу осіб, що займалися незаконним виготовленням та збутом вогнепальної зброї

21 Вересня 2020, 10:58

Зловмисники облаштували підпільну майстерню за місцем проживання одного з фігурантів. Готову вогнепальну зброю вони збували по всій території держави.

Про це повідомляють у Головному управлінні Національної поліції в АР Крим та м.Севастополя.

Як повідомив очільник поліції Криму Віталій Стрижак, досудовим розслідуванням встановлено, що незаконним виготовленням та збутом вогнепальної зброї займались двоє мешканців Одеської області.

Протягом кількох місяців правоохоронці документували злочинну діяльність зловмисників, зокрема провели низку оперативних закупівель вогнепальної зброї.

Докладно про затримання на своїй сторінці у Фейсбук повідомив начальник слідчого управління Нацполіції АРК Сергій Пантелеєв. 

Пантелеєв повідомляє, що зброя, яку виготовили на підпільній зброярні, фігурувала у замовному вбивстві в Херсоні. Це й допомогло правоохоронцям викрити мережу виготовлення та збуду вогнепала.
“Проаналізувавши всю інформацію, яка була здобута під час слідства, а також отримана після проведення обшуків було встановлено, що зброя була замовлена через захищений «форум», текст на якому одразу ж видалявся, оплата здійснена «біткоїнами», а зброя отримана замовником каналами «Нової пошти» і все це без особистого контакту фігурантів.
Після цього було прийнято рішення зареєструватись на вказаному форумі і розпочати процес офіційного документування злочинних дій, поки ще не встановленої(х) особи(б). Через 20 днів вже була зроблена «контрольна» закупівля пістолета ПМ з глушником та набоями у кількості 36 штук.
Використовуючи всі оперативні можливості, під час проведення вказаної закупки, вдалось встановити 2-х мешканців Одеської області, які безпосередньо мали відношення до збуту зброї. 18 вересня, під час проведення другої (фінальної) закупки вони були вже затримані! За місцем їх мешкання одночасно проведені обшуки – де виявлений токарний станок з виготовлення окремих деталей до зброї та вже готова зброя”, – повідомляє Пантелеєв.
Однак, в подальшому був знайдений і «схрон», де зберігалось наступне:
– вогнепальна, нарізна зброя у кількості 15 одиниць;
– набої різного калібру, близько – 3 тисяч штук;
– гранати РГД – 5;
– гранатомет РПГ 22;
– тротилова шашка – 200 грам;
– прилади для виготовлення вибухових пристроїв;
– пристрої для безшумної стрільби ПБС в кількості 10 шт.
Фігурантів затримано у порядку ст. 208 КПК України. Дії зловмисників кваліфікуються за ч.1 ст. 263, ч.2 ст. 263-1 (Незаконне зберігання, збут вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, а також їх виготовлення та переробка за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 10-ти років.