Херсон посів останнє місце серед обласних центрів України за показником можливостей для розвитку бізнесу

14 Вересня 2020, 11:33

В Україні опубліковано так званий “Індекс конкурентоспроможності міст України”. Завдяки опитуванню 15 тисяч підприємців, автори рейтингу змогли встановити обласний центр, де вести бізнес найскладніше. Опитування показало, що найнесприятливіший бізнес-клімат саме в Херсоні. 

Про це повідомляє Інститут політичних досліджень та економічних консультацій. 

За результатами проведеного опитування та зібраних статистичних даних з міст, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій підготовлено звіт та рейтинг міст-учасників. Різниця у значенні ІКМ для 1-го та 24-го місця більше ніж подвійна, – 72,69 до 31,62, що свідчить про суттєву різницю у діловому кліматі, політиці місцевих рад та, як результат, – конкурентоспроможності кожного міста.

Шість міст – Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Тернопіль та Чернігів – є містами з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням.

Остані місця в рейтингу посіли Київ, Запоріжжя, Одеса та Херсон. 

Розглянемо детальніше показники міста Херсон. 

У 2018 році в місті Херсоні налічувалося 19,3 тис. суб’єктів МСП (у т. ч. 127 середніх підприємств, 3,7 тис. малих підприємств та 15,5 тис. фізичних осіб підприємців), тоді як великих підприємств було лише 2.

У 2018 році кількість суб’єктів МСП міста впала на 5,3%, порівняно з 2017 роком, хоча в цілому по країні зросла на 1,9%. Відбулося це, насамперед, за рахунок падіння кількості ФОП на 7,1% (1,2% зростання в Україні в цілому). Також зменшувалась кількість середніх підприємств – на 3,1% (ріст на 7,5 в країні).

Водночас на 3,5% зросла кількість малих підприємств (5,1% показник на рівні країни).

У 2018 році на Херсон припадало близько 4,1 млрд. грн. капітальних інвестицій, що становило майже половину (46,2%) від обсягу капітальних інвестицій у Херсонській області. Таким чином, у 2018 році обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на 1 особу становив 12642 грн., що нижче від показника на рівні країни – 13746 грн.

Згідно з результатами дослідження, місто Херсон посіло останню, 24-ту сходинку, зі значенням ІКМ 2019/2020 – 31,62 бали. Таким чином, Херсон належить до групи міст із низьким ІКМ.

Херсон відстає більш як на 41 бал від Хмельницького, який знаходиться на 1-му місці. Окрім того, місто відстає більше як на 9 балів від Одеси, яка на 23-ій позиції.

Результат міста зумовлений низькими оцінками більшості компонентів, що формують ІКМ.

Найсильніші компоненти:
• Започаткування бізнесу (10-те місце).

Найслабші компоненти:
• Податки та збори (24-те місце);
• Неформальні платежі та корупція (24-те місце);
• Прозорість та відкритість даних (24-те місце);
• Вартість дотримання законодавства (23-тє місце);
• Безпека ведення бізнесу (23-тє місце);
• Лідерство міської влади (23-тє місце);
• Підтримка інновацій (23-тє місце);
• Ресурси для розвитку (20-те місце).

Опитані суб’єкти підприємницької діяльності назвали основні перешкоди, з якими вони мають справу при веденні бізнесу в Херсоні. Три перші місця в рейтингу перешкод поділили між собою такі фактори, як високі податки, низький попит споживачів та брак кваліфікованої робочої сили. Про кожну з цих перешкод для ведення бізнесу повідомили більше третини опитаних (відповідно 39,0%, 38,5% та 33,6%). Таким чином, три основні перешкоди в Херсоні відповідають рейтингу перешкод для всіх опитаних

 

На четвертій позиції знаходиться корупція міської влади (22,4%). Це другий найвищий результат для цієї перешкоди після Одеси. Проблема браку фінансових коштів, яка в більшості міст знаходиться на четвертій позиції, у Херсоні опинилась на п’ятій (18,7% опитаних). 

Бізнес у Херсоні має оптимістичні довгострокові плани щодо розвитку у дворічній перспективі. Трохи менше половини респондентів (46%) повідомили, що планують розширити бізнес, а 45% – залишатися на поточному рівні. Водночас лише 5% планували скоротити бізнес, а 4% – закрити його.

Докладно з результатами опитування можна ознайомитись за посиланням. 

На відкритті презентації Директор місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні та Білорусі, що є одним з співавторів рейтингу,  Джеймс Хоуп, зазначив: “Цей індекс є віхою в зусиллях Агентства США з міжнародного розвитку у допомозі українській економіці, щоб зробити її більш конкурентоспроможною та привабливою для інвесторів. Це неупереджений та керований даними інструмент для оцінки бізнес-клімату, який призначений як для державного, так і для приватного секторів”.