Фейсбук та Інстаграм масово видаляє сторінки українських видавництв та патріотично налаштованих активістів

10 Вересня 2020, 10:16

За останню добу з українського сегменту соцмереж Фейсбук та Інстаграм без попередження було видалено кілька десятків акаунтів, що належали вітчизняним видавництвам, торгівельним маркам або просто патріотично налаштованим активістам. 

Так, ввечері 9 вересня з Інстарграм було видалено сторінку Київського видавництва “Пломінь”, що займається виробництвом та поширенням патріотичної літератури.

Заблокованими також виявились акаунти двох українських фірм мілітарі одягу SvaStone та MilitantStore.

Без попередження також було видалено профіль української співачки Юлії Качули, що мешкає в Криму. Про це сама Юлія повідомила на своєму каналі на Ютуб. 

Із зазначених соцмереж зникли профілі українських перекладачів, що займались адаптацією сучасної воєнної мемуаристики для західної аудиторії. 

Чернівецький журналіст та публіцист Святослав Вишинський так прокоментував втрату своєї сторінки у Фейсбук:

“Сьогодні Фейсбук видалив мій профіль та низку сторінок, які я адміністрував. Знищено навіть Інстаграм. Точна причина невідома, але загальний формуляр вказує на численні злочини проти людства і людяності, які я міг здіснити”.

Опубліковано попередній список сторінок, які піддались цензуруванню.

Загалом, за правилами Фейсбук, блокування акаунтів може відбуватися за таких умов:

Публікація неприпустимого контенту (вірусні коди, пропаганда насильства і заборонених речовин, реклама сумнівних методів заробітку).

  • У профілі вказано ім’я іншої людини.
  • Використання вигаданого імені.
  • Реєстрація сторінки, яка видає себе за офіційну сторінку будь-якої організації або бренду.
  • Регулярне порушення правил і норм співтовариства (спам, цькування, ворожі висловлювання, порушення безпеки інших осіб).
  • Неприпустимі дії щодо інших користувачів (переслідування, нав’язлива недобросовісна реклама, образа).

Автори заблокованих акаунтів не визнають за собою порушень правил соцмереж та наголошують на недопустимості  цензурування проукраїнського сегменту Фейсбук в Україні.