Адміністрація російської колонії виплатить Олександру Шумкову відшкодування моральних збитків

24 Вересня 2020, 12:33

Адміністрація Торжоцької виправної колонії, в якій не перший рік перебуває українець Олександр Шумков, виплатить йому компенсацію.

Про це у себе на сторінці в соцмережі Фейсбук повідомив голова політичної партії “Правий сектор” Андрій Тарасенко.

“Вже три роки у російському полоні утримується Олександр Шумков. Він був викрадений і отримав строк лише за те, що на Майдані перебував у лавах “Правого сектора”.
Звісно, як справжній політв’язень, Сашко відмовляється коритися режиму. За це його постійно кидають у карцер.
Нещодавно Торжоцький суд Тверської області за позовом Олександра Шумкова щодо відшкодування моральної шкоди визнав незаконними та необґрунтованими стягнення, накладені адміністрацією колонії. Також суд зобов’язав стягнути матеріальну компенсацію на користь Сашка”, – йдеться в повідомленні.
Тітка Олександра, Людмила Шумкова, також підтвердила інформацію Тарасенка:
16 вересня в Торжоцькому міжрайонному суді Тверської області відбулося судове засідання за позовом Олександра щодо відшкодування моральної шкоди у зв’язку з визнанням судом незаконними та необгрунтованими стягнень, накладених адміністрацією колонії ФКУ ВК4 УФСВП РФ по Тверській області.
Нарешті суддя Арсеньєва винесла рішення по цій справі, яким задовольнила позовні вимоги та зобов’язала стягнути матеріальну компенсацію на користь Сашка”, – повідомила пані Людмила. 
Шумкова було викрадено в серпні 2017 року і вивезено на територію РФ. Обставини цього інциденту досі до кінця не відомі. 

Шумкову офіційно інкримінують дві статті 282.2 Кримінального Кодексу РФ щодо участі у екстремістській діяльності, які передбачають від 2 до 6 років позбавлення волі. У справі стверджується, що він перебував у лавах забороненої у РФ організації “Правий сектор” і довгий час був особистим охоронцем Дмитра Яроша, що означає його вагому роль в організації. Рідні Шумкова стверджують, що він покинув лави “Правого сектора” ще 1 листопада 2014 р., а “Правий сектор” був визнаний ексремістською організацією в РФ лише 17 листопада 2014 р.