Виборчу адресу для участі в місцевих виборах можна змінити до 10 вересня

17 Серпня 2020, 11:26

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Вперше у своїх громадах зможуть проголосувати внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти, інші мобільні в межах країни виборці. Також матимуть можливість обирати органи місцевого самоврядування ті громадяни, які не мають виборчої адреси через відсутність зареєстрованого місця проживання.

Повідомляють у ХОДА. 

Це стало можливим завдяки ухваленню наприкінці минулого року Виборчого кодексу та постановам ЦВК.

Ці документи максимально лібералізували всі відповідні процедури, наблизивши їх до конституційних норм, згідно з якими право голосу є у кожного громадянина України, який досяг 18-річного віку та не визнаний судом недієздатним.

Одне з нововведень стосується способу подання заяви до Державного реєстру виборців: її можна заповнити в електронному вигляді на сайті. Також можна подати особисто у паперовому вигляді, за наявності паспорта чи ID-картки, або доручити цю справу третій особі через довіреність.
У випадку, якщо громадянин обере зміну адреси через віртуальний кабінет виборця на сайті Держреєстру: drv.gov.ua (https://cutt.ly/yd7BYej), для ідентифікації особистості йому знадобиться електронний підпис. Це може бути як ключ, виданий державними органами, так і MobileID чи ключ Приватбанку тощо.
На розгляд звернення держава відводить 15 діб, але зараз процедура займає від кількох годин до двох-трьох днів. З практики минулих виборів, охочі проголосувати відкладали подачу документів на останні дні й через великий наплив людей не всі встигли подати заяви. Тому ми наголошуємо: ліпше подбати про реалізацію своїх прав заздалегідь. Оскільки  кінцева дата зміни виборчої адреси – 10 вересня 2020 року (для голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року).
Хоча виборча кампанія ще офіційно не стартувала, Херсонські політики вже активно займаються власним піаром. Докладніше про саморекламу херсонських політиків, та як з’явились виборчі технології, які вони використовують дивіться в нашому відео.